Europese landen streven ernaar infrastructuur te ontwikkelen voor vloeibaar aardgas (LNG) om hun energieonafhankelijkheid en -capaciteit te vergroten. Maar na 2030 zou het aanbod van LNG ruimschoots de vraag kunnen overtreffen.
Investeert Europa verkeerd door massaal geld te pompen in LNG-terminals? Overaanbod dreigt vanaf 2030

Waarom is dit belangrijk?
Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne stappen steeds meer Europese landen over op hernieuwbare energie. Er staat een belangrijke energietransitie op komst, met aanzienlijke economische en milieugevolgen. In deze nieuwe dynamiek moet ervoor worden gezorgd dat de LNG-markt niet verzadigd raakt, omdat veel landen zich mogelijk zullen afwenden van LNG ten gunste van zonne- en windenergie.Vooruitblik: In het licht van een dreigende energiecrisis heeft Europa snel gehandeld om de LNG-bevoorrading veilig te stellen door nieuwe importterminals te bouwen.
- Italië staat op het punt zijn vierde installatie te lanceren.
- Duitsland dringt aan op de inzet van zijn vierde drijvende terminal voor de kust van het eiland Rügen in de Baltische Zee.
- Griekenland is ook van plan om eind dit jaar een operationele drijvende terminal te hebben.
- Slowakije gaat een methaanterminal bouwen aan de Donau.
- Finland en Estland hebben vorig jaar overeenstemming bereikt over de huur van een drijvende LNG-terminal om hun gasvoorziening veilig te stellen.
- En Europa zou volgens Thomas Thorkildsen, commercieel directeur bij Hoegh LNG, nog eens twee tot vier extra drijvende terminals kunnen toevoegen bovenop de reeds geplande, aldus nieuwsdienst Bloomberg.
Hoe zit het in België?
Genoteerd: In België heeft de Fluxys GNL-hervergassingsterminal in Zeebrugge een capaciteit van 9 miljard kubieke meter per jaar.
- Twee jaar geleden heeft gasnetbeheerder Fluxys de uiteindelijke investeringsbeslissing genomen voor de bouw van extra infrastructuur voor de terminal in twee fasen:
- Vanaf begin 2024 zal er in totaal 4,7 miljoen ton per jaar (of bijna 8,2 GWh/u) extra hergasificatiecapaciteit beschikbaar zijn.
- Vanaf begin 2026 zal alle extra hergasificatiecapaciteit beschikbaar zijn, wat neerkomt op 6 miljoen ton per jaar (of bijna 10,5 GWh/u).
Miljarden euro’s onbenut?
Terugblik: Er groeit nu bezorgdheid dat deze inspanningen voor LNG de werkelijke behoeften al kunnen overtreffen vanaf 2030, volgens een rapport van Bloomberg, wat wijst op een overaanbod aan LNG-installaties.
- Volgens het Institute for Energy Economics and Financial Analysis zal de LNG-importcapaciteit in Europa in dit decennium met ongeveer 50 procent toenemen.
- Ondertussen zou de vraag naar LNG mogelijk niet toenemen, of zelfs afnemen. Volgens een scenario dat is opgesteld door het Internationaal Energie Agentschap (IEA), zou de EU haar gasverbruik tegen 2030 met bijna 45 procent kunnen verminderen ten gunste van hernieuwbare energiebronnen.
- Dit zou leiden tot een onbenutte capaciteit van 250 miljard kubieke meter, wat meer dan de helft is van de totale gasvraag van de EU in 2021.
- Het Institute for Energy Economics and Financial Analysis waarschuwt daarom dat meer dan de helft van de Europese LNG-infrastructuur tegen het einde van dit decennium mogelijk ongebruikt blijft.
- Als alle geplande terminals worden gebouwd, bestaat er dus een aanzienlijk risico dat infrastructuur ter waarde van miljarden euro’s op de lange termijn stil komt te liggen omdat ze overbodig is.
- “Als elk land streeft naar zijn eigen importcapaciteit en de markten niet samenwerken, zullen er natuurlijk veel onherstelbare kosten zijn”, aldus Ogan Kose, CEO van Accenture Plc, gespecialiseerd in aardgas.
De conclusie: Terwijl de crisis geleidelijk afneemt, moet Europa zorgvuldig haar plannen evalueren om overmatige investeringen in LNG te voorkomen en een evenwichtige energietransitie te bevorderen.
(as/evb)