Investeerder Softbank op ramkoers met WeWork over aandelenverkoop

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank, die een meerderheid bezit van het coworkingbedrijf WeWork, zet een deel van zijn portefeuille in de etalage. Het bedrijf zit serieus in de schulden sinds de mislukte beursgang van WeWork.

Softbank-CEO Masayoshi Son stond lang bekend als een agressieve investeerder die zonder veel nadenken grote pakketten aandelen kocht in beloftevolle bedrijven. Die strategie bracht niet altijd succes met zich mee. Vooral het laatste jaar leidde dat eerder tot wisselvallige resultaten.

Softbank heeft bijvoorbeeld nog maar weinig plezier gehad van zijn investeringen in de taxigigant Uber en de zakelijke chatapp Slack. Beide bedrijven crashten na hun beursdebuut en noteren nog altijd zo’n 50 procent onder de prijs.

Reddingsplan

Maar de grootste misser was WeWork. De coworkingspecialist kondigde begin vorig jaar aan dat hij naar de beurs wou, maar moest de operatie uiteindelijk annuleren door allerhande schandalen die de waardering naar beneden stuwde. Softbank besloot toen om WeWork dan maar over te nemen en kwam daardoor stevig in de schulden terecht.

De investeringsmaatschappij zette een reddingsplan van 9,5 miljard dollar in de steigers, waarvan het 4 miljard dollar zelf financierde en de rest van de banken moest komen. Die waren daar weinig enthousiast over, maar uiteindelijk kreeg Son de gevraagde financiering wel bij elkaar.

Extra aandeleninkoop

Het plan omvatte ook een extra aankoop 3 miljard aan WeWork-aandelen, maar dat komt nu op de helling te staan. Softbank weigert om het te laten doorgaan ‘als de voorwaarden niet worden vervuld’.

WeWork kan daar niet mee lachen. ‘Softbank is niet alleen contractueel verplicht om de verkoop te laten doorgaan, maar daarnaast zijn de redenen voor de afzegging ongepast en niet eerlijk’, klinkt het. ‘Los daarvan heeft Softbank allerlei beloftes gemaakt aan het personeel en die nu niet uitvoeren, zou onethisch zijn.’

Onderwaardering

Softbank verkoopt echter niet alleen zijn WeWork-aandelen. In totaal wil het af van 41 miljard dollar aan aandelen. ‘Onze aandelen worden substantieel ondergewaardeerd en noteren op dit moment 73 procent onder hun intrinsieke waarde’, zegt het bedrijf. De intrinsieke waarde van een bedrijf is de som van alles wat het bezit, zonder de schulden.

De investeerder wil niet zeggen welke participaties hij verkoopt. Softbank bezit meer dan 27.000 miljard dollar aan aandelen, waaronder een deel van de Chinese e-commercegigant Alibaba.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.