Interne goederenstroom verbeteren? Met deze tips pakt u dat aan

Geschreven met branded content van STILL

De logistiek in een magazijn is de motor achter een bedrijf. Het is van groot belang dat de goederenstroom gesmeerd loopt. Toch loopt iedere logistiek manager vaak tegen diverse problemen aan. Klussen zijn al snel tijdrovend en het voorraadbeheer is niet altijd op orde. Met deze tips geeft u een impuls aan uw interne goederenstroom. 

Interne goederenstroom in een notendop

De interne goederenstroom is de route die goederen afleggen vanaf het moment dat ze binnenkomen in het magazijn. Het gaat hierbij onder andere om het laden, lossen en vervoeren door de magazijnen. Als manager wilt u natuurlijk dat deze stroom zo efficiënt mogelijk verloopt. Helaas is dit niet altijd het geval. De processen kunnen vaak sneller, makkelijker of voordeliger. Door kritisch te kijken naar uw werkwijze kunt u veel interne processen verbeteren. 

Maak gebruik van machines

Machines kunnen veel tijd en moeite besparen. Zeker als u te maken heeft met veel zware producten, kunnen machines het werk voor uw medewerkers verlichten. In de STILL Shop vindt u talrijke oplossingen op maat voor uw magazijn. Met de machines – denk aan heftrucks, pompwagens of stapelaars – verhoogt u de effectiviteit. Zo kunt u meerdere pallets of trolley’s tegelijk verplaatsen of gaat u sneller de hoogte in met uw producten. Op deze manier gaat de interne goederenstroom niet alleen sneller, de ruimte wordt ook nog eens optimaal benut. 

Routes verbeteren

In een magazijn kan het snel chaotisch worden. Als er geen duidelijke routes zijn aangegeven, wordt het een wirwar aan medewerkers. Als iedereen als een kip zonder kop door het magazijn loopt, ontstaat er weinig efficiëntie. Door praktisch over de routes in een magazijn na te denken, haalt u vaak meer uit de opslag en dus de goederenstroom. Als de afstand tussen de producten en de verwerking erg groot is, kost dit veel tijd en loopt u veel winst mis. Zorg daarom dat de routes in uw magazijn op orde zijn. 

Scholing van uw medewerkers

Vaak worden veranderingen niet doorgevoerd, doordat medewerkers het niet met het nieuwe beleid eens zijn. Zij zijn zo gewend aan de oude werkwijze, dat het – in hun ogen – veel moeite kost om een nieuwe techniek aan te leren. Ze houden niet van verandering. 

Toch is het deze investering meer dan waard. Besteed daarom veel tijd aan de scholing van uw medewerkers om de nieuwe goederenstroom meteen vlekkeloos te laten verlopen. Leg ook uit waarom de veranderingen belangrijk zijn. Hierdoor zullen ze zich sneller aanpassen aan de nieuwe situatie. Ook slim: vraag uw medewerkers om advies. Hierdoor voelen ze zich gehoord en hebben ze meer motivatie om met de wijzigingen aan de slag te gaan.

Groot magazijn? Kies dan voor een elektrische pompwagen

Als u grote afstanden moet overbruggen in een magazijn, kunt u eigenlijk niet zonder een pompwagen. De machines zijn enorm functioneel en zijn behoorlijk effectief voor uw goederenstroom. Het bespaart veel tijd en zorgt dat u zware pallets en goederen snel kunt verplaatsen. Bent u op zoek naar een elektrische pompwagen voor uw magazijn? Bij STILL helpen ze graag bij het intern transport van uw goederen. 

Meer