De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de volksgezondheid door het coronavirus.
‘De voorbije zijn we getuige geweest van de opkomst van een voordien onbekende ziekteverwekker die heeft geleid tot een ongeëvenaarde uitbraak’, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van WHO, tijdens een persconferentie op donderdag. ‘We moeten samenwerken om de verspreiding te beperken.’
Volgens de WHO betekent een noodtoestand ‘een buitengewoon evenement waarbij een gezondheidsrisico bestaat door de internationale verspreiding’. Potentieel is er ‘gecoördineerde internationale actie’ nodig.
Reisrestricties
Opvallend: toch spreekt Ghebreyesus zich uit tegen handels- en reisrestricties zoals het afsluiten van grenzen of het in quarantaine nemen van reizigers die geen symptomen vertonen. ‘De WHO raadt geen reis- of handelsbeperkingen aan’, klinkt het.
Die aanbeveling is duidelijk een veeg uit de pan richting Rusland die op donderdag – nog voor de persconferentie van de WHO – de grens met China volledig afsloot. En richting Israël die elke vlucht uit China heeft verboden.
Wat wél nodig is – aldus de directeur-generaal – is geld vrijmaken voor de bestrijding van de ziekte, vooral voor landen met een zwakke gezondheidszorg. Ghebreyesus laat ook optekenen dat de WHO klaarstaat om aan landen advies te verlenen.
Maar uiteindelijk kiezen landen en bedrijven nog altijd zelf wat ze doen, want de adviezen van de WHO zijn niet afdwingbaar. Het is beter voor internationale relaties als landen zich eraan houden, maar er hangen geen boetes aan vast.
Quarantaine
De afgelopen dagen zijn er al heel wat maatregelen genomen. Luchtvaartmaatschappijen schrapten vluchten naar China en landen gaven negatieve reisadviezen. De Chinese overheid zette drie steden in quarantaine en sloot de Verboden Stad, de grootste toeristische attractie in het land, om de verspreiding in de kiem te smoren.
Heel wat landen repatrieerden ook al inwoners vanuit Wuhan, de Chinese stad waar het virus ontstond. Belgen worden zaterdag vrijwillig teruggebracht. Een cruiseschip met 6.000 mensen aan boord staat sinds woensdag geblokkeerd in Rome omdat er mogelijk een coronabesmetting aan boord is.
De longziekte heeft zich ondertussen verspreid naar zeker 22 landen zoals Japan, Hongkong, Zuid-Korea, Cambodja, Taiwan, Maleisië, Singapore, Macau, India, de Filipijnen, Australië, Frankrijk, Duitsland en de VS.
De verspreiding is met bijna 8.000 besmettingen wereldwijd nu al erger dan SARS, ook een coronavirus, op hetzelfde moment. Dat veroorzaakte 8.000 besmettingen en 774 doden tussen 2002 en 2003. Aan dit nieuwe coronavirus zijn al 170 mensen overleden, allemaal in China.