Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft donderdag voor het eerst dit jaar zijn groeiprognose voor de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bijgesteld. Vooral de economische situatie in het Westen speelt daarbij een belangrijke rol.
In het nieuws: Het IEA voorspelt in zijn maandelijks olierapport dat de wereld dit jaar 102,1 miljoen vaten olie per dag zal opsouperen, 2,2 miljoen meer dan het jaar ervoor.
- Voor de eerste keer dit jaar is die groeiprognose naar beneden bijgesteld. Vorige maand werd een stijging van 2,4 miljoen vaten voorspeld. De verlaging is het gevolg van “aanhoudende macro-economische tegenwind, die duidelijk tot uiting komt in een steeds diepere inzinking van de productiesector”.
- Vooral het strakke geldbeleid van centrale banken in het Westen speelt daarbij een belangrijke rol. Door de economische vertraging daalt ook de vraag naar olie in sommige van de grootste economieën. “De consumptie in de OESO-landen blijft anemisch”, zegt het IEA.
- Intussen drijven andere landen, vooral China, de vraag wel nog verder op. Het Middenrijk is goed voor maar liefst 70 procent van de verwachte groei.
- Toch zal de wereld in 2023 nog nooit zoveel olie hebben verbruikt. Ook volgend jaar zal de vraag verder stijgen, hoewel die stijging fors zal afremmen naar 1,1 miljoen vaten per dag. Energie-efficiëntiemaatregelen en een toenemende elektrificatie van het wagenpark zullen daarbij een rol spelen.
- De jaren erop zal de groei verder afzwakken. In juni voorspelde het agentschap dat eind dit decennium een piek van 105,7 miljoen vaten zal worden bereikt. Daarna zal de vraag naar het zwarte goud langzaam maar zeker afnemen.
De oliemarkt vandaag
Genoteerd: Hoewel de vraag iets minder hard zal stijgen, is op korte termijn een aanzienlijke stijging van de prijzen merkbaar. Een vat Brentolie, de referentieprijs in onze contreien, kost nu zo’n 80 dollar. Amerikaanse WTI wordt verhandeld voor ruim 75 dollar. Dat is meteen het hoogste punt sinds begin mei.
- De verlenging van een productieknip van een miljoen vaten per dag door Saoedi-Arabië, en een nieuwe verlaging van een half miljoen uit Rusland voorzien voor de maand augustus, hebben de prijs van olie opwaarts geduwd.
- Ook de lage Amerikaanse inflatiecijfers spelen een belangrijke rol. De geldontwaarding in de VS bedraagt nu nog maar 3 procent op jaarbasis, het laagste punt op twee jaar tijd. Dat doet de hoop rijzen dat de renteverhogingscampagne van de Fed bijna tot een einde komt. Indien dat gebeurt, kan de economie terug een versnelling hoger schakelen, met een grotere vraag naar olie als gevolg.
- Ook in China is de vraag naar ruwe aardolie fors toegenomen. De importcijfers van het Middenrijk stegen in juni naar hun hoogste punt in drie jaar tijd.
(ns)