Intel, Nvidia en AMD verwikkeld in strijd om de ultieme AI-chip

Hoewel artificiële intelligentie (AI) al jaren onderzocht en ontwikkeld wordt, geloven experts dat het concept nog maar in zijn kinderschoenen staat. Vooral computerchips voor AI-toepassingen hebben nog een enorm groeipotentieel.

Technologiereus Intel is wereldleider in het maken van chips for pc’s (personal computers). De Amerikaanse multinational is verwikkeld in een felle strijd met Nvidia, bekend van onder meer de GeForce-grafische kaarten, en AMD, producent van microprocessors, voor de dominantie op de markt voor AI-chips. Door de ervaring Nvidia en AMD in de gamesindustrie, hebben ze een voorsprong op Intel wat betreft krachtige processors. Dat is een belangrijk element voor het ontwikkelen van AI.

Momenteel speelt Nvidia een leidende rol in de productie van AI-chips, maar Intel is erop gebrand om zijn rivaal van de troon te stoten. Daartoe heeft de chipproducent onlangs Habana Labs opgekocht voor 2 miljard dollar. De Israëlische startup is gespecialiseerd in microchips voor AI-toepassingen. Het is de laatste in een reeks aankopen die Intel moeten wapenen om een gooi te doen naar de AI-kroon.

Dat Intel de locomotief van de AI-trein wil worden heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Sinds de aankoop van de eerste AI-gerelateerde start-up, Altera in 2015, is de waarde van een Intel-aandeel verdubbeld. Afgelopen donderdag verraste het bedrijf met een beter dan verwachte omzet over het vierde kwartaal van 2019. Intel rondde voor het eerst in zijn bestaan de kaap van 20 miljard dollar kwartaalomzet.Verwacht wordt dat ze vanavond een een jaaromzet zullen bekendmaken van 19,2 miljard dollar. Dat zou een groei betekenen van 3,3 procent tegenover 2018.

Niet verwonderlijk dat investeerders de zet toejuichen, als je naar het groeipotentieel van AI-chips kijkt: De sector werd in 2018 geschat op 6,6 miljard dollar, en zal naar verwachting 91 miljard dollar waard zijn tegen 2025.

Zulke cijfers trekken natuurlijk andere goudzoekers aan: Amazon, Facebook en Google zijn allen ook begonnen met chips voor AI-applicaties te ontwikkelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.