Inlogdienst Citrix verkocht voor 16,5 miljard dollar

Het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix komt in handen van de investeringsmaatschappijen Evergreen en Vista. De investeerders gaan Citrix samenvoegen met Tibco, dat software maakt voor datavisualisatie en de analyse van big data.

De geruchten over een overname gingen al langer rond. Zo berichtte nieuwsdienst Bloomberg afgelopen december al over de voorbereidingen van een bod op Citrix door Evergreen Investment Management en Vista Equity. Vandaag is dan officieel bekend gemaakt dat de deal rond is.

De bedrijven verwachten dat alles halverwege dit jaar is afgerond. Met de deal betalen de investeerders 104 dollar per aandeel.

Door Citrix te fuseren met Tibco zou het bedrijf naar verwachting nog verder kunnen groeien. De bedrijven kunnen hun verkoopnetwerk samenvoegen en meer diensten aanbieden. Gecombineerd heeft de softwareleverancier 400.000 klanten, waaronder meer dan 90 procent van de Fortune 500 bedrijven.

Belangrijk instrument

Citrix, gevestigd in het Amerikaanse Fort Lauderdale, maakt software waarmee werknemers thuis of op afstand kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk. Een belangrijk instrument gedurende de coronapandemie, zo is recentelijk gebleken. In 2020 groeide de netto-omzet met bijna 8 procent tot 3,2 miljard dollar.

“Citrix en Tibco leveren kritische software en diensten aan ’s werelds meest succesvolle bedrijven. We zien enorm veel waarde in het samenvoegen van hun uitmuntende diensten, om bedrijven een inzicht te helpen geven van hun groeiende volumes data”, aldus Vista-topman John Stalder.

Groot beveiligingslek

In 2020 kwam Citrix in het nieuws vanwege een groot beveiligingslek. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen, de luchthaven Schiphol en meerdere ministeries moesten hun Citrix-servers dagenlang offline zetten vanwege het lek. Hierdoor konden veel werknemers niet meer thuis werken. De kwetsbaarheid in het systeem was als sinds december 2019 bekend en verschillende Nederlandse servers werden actief aangevallen door hackers. In Düsseldorf raakte een ziekenhuis via het lek besmet met ransomware.

Vista investeerde eerder al in de softwarebedrijven Datto en Naviga. Eerstgenoemde is een bedrijf dat zich richt op het maken van back-ups en het beveiligen van data. Naviga ontwikkelt software waarmee uitgevers de planning van hun kranten kunnen maken en websites beheren. Elliot staat vooral bekend als activistische belegger.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.