“Gemiste kans voor hernieuwbare energie”: activistisch hedgefonds valt Schots energieconcern SSE aan

Hedgefonds Elliott Management heeft in een brief opgeroepen tot ingrijpende veranderingen bij het Schotse energieconcern SSE. Het investeringsfonds pleit onder meer voor de benoeming van twee nieuwe onafhankelijke bestuurders. Dat meldt de Britse zakenkrant de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Energiebedrijven worstelen met de vraag hoe ze de hernieuwbare infrastructuur kunnen financieren die nodig is om het wereldwijde energiesysteem te reorganiseren en de CO2-uitstoot terug te dringen. Nogal wat investeerders vinden het hoog tijd voor een andere aanpak van de energietransitie.

In de dinsdag gepubliceerde, 10 bladzijden tellende brief aan de voorzitter van SSE, Sir John Manzoni, bekritiseert het Amerikaanse activistische fonds de prestaties van Alistair Phillips-Davies, die al geruime CEO is. Het fonds beschrijft een reeks hervormingen om activiteiten op het gebied van duurzame energie te financieren als een “gemiste kans”.

Hernieuwbare elektriciteit

SSE, dat in november een van de sponsors was van de COP26-klimaattop in Glasgow, heeft de grootste portefeuille hernieuwbare elektriciteit in het VK. Het bedrijf is ook eigenaar van het hoofdelektriciteitsnet in het noorden van Schotland, van lokale netwerken in gebieden in Engeland zoals Oxfordshire en van andere activa zoals gasgestookte elektriciteitscentrales.

Het belang van Elliott in SSE werd voor het eerst gemeld door de Financial Times in september. Het hedgefonds heeft direct gepleit voor een afsplitsing of verkoop van de duurzame energieactiviteiten van SSE nadat het een belang had genomen in het concern. SSE heeft die oproep echter van de hand gewezen.

“SSE bezit een van de aantrekkelijkste portefeuilles van activa op het gebied van hernieuwbare energiebronnen en netwerken” in het Verenigd Koninkrijk. Maar zijn aandelen worden verhandeld tegen een korting van ruwweg 30 procent ten opzichte van de waarde van deze bedrijven, aldus Elliott in de brief. SSE heeft momenteel een marktwaarde van 17 miljard dollar.

“Het feit dat de markt SSE en haar portefeuille geen reële waarde toekent, is rechtstreeks toe te schrijven aan de inefficiënte conglomeraatstructuur en het verwarrende aandelenverhaal van het bedrijf”, aldus Elliott. “Hernieuwbare energie en elektriciteitsnetwerken zijn intrinsiek verschillende bedrijven, ondersteund door uiteenlopende aandeelhoudersregisters, met individuele financieringsbehoeften, groeiprofielen en strategische prioriteiten.”

Twee nieuwe bestuurders

Elliott dringt aan op de benoeming van twee nieuwe onafhankelijke bestuurders met ervaring op het gebied van hernieuwbare energie, en op de oprichting van een comité van onafhankelijke bestuursleden dat de strategie van SSE aan een nader onderzoek moet onderwerpen.

In een antwoord op de brief zei Phillips-Davies dat de strategie van de onderneming op het gebied van hernieuwbare energiebronnen het resultaat was van “een rigoureus proces met constructieve betrokkenheid van de aandeelhouders” naast “onafhankelijk advies”, en hij voegde eraan toe dat de plannen werden gesteund door ratingbureau Moody’s.

De SSE-campagne is het tweede grote bedrijf op de beursindex van de Financial Times (FTSE) dat dit jaar door het hedgefonds op de korrel wordt genomen. Eerder hoopte Elliott een reorganisatie bij het Britse gezondheidsconcern GlaxoSmithKline te forceren.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20