Inkomsten Amerikaanse mijnbouwers vorig jaar met 10 procent gestegen

Vorig jaar hebben mijnbouwers in de Verenigde Staten ongeveer 90,4 miljard dollar aan minerale grondstoffen geproduceerd. Dat is 9,7 miljard dollar meer dan een jaar eerder. Dat zegt een rapport van de US Geological Survey (USGS), gebaseerd op data van het American National Minerals Information Center, dat betrekking heeft op meer dan negentig mineralen die niet als brandstof worden gebruikt.

“Industrieën die dit soort minerale materialen gebruiken – zoals staal, ruimtevaart en elektronica – creëerden vorig jaar naar schatting 3,32 biljoen dollar aan producten met toegevoegde waarde”, voert Steven Fortier, directeur van het National Minerals Information Center, aan. “Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar voordien.”

Heropstart markten

De stijging van de consumptie van deze categorieën minerale grondstoffen werd toegeschreven aan de heropstart van de markten na de coronacrisis.

Bij de ontginning is er echter ook sprake van onder meer steenslag, dat 21 procent van de totale waarde van de Amerikaanse mijnproductie vertegenwoordigt. Bij de ontginning van metalen werd een niveau van 33,8 miljard dollar opgetekend. Dat was 23 procent meer dan het jaar voordien. De belangrijkste producten daarbij waren koper (35 procent), goud (31 procent), ijzererts (13 procent) en zink (7 procent).

Er werden vorig jaar in de Verenigde Staten veertien minerale grondstoffen met een omzet van minstens 1 miljard dollar geregistreerd. Daarbij toonde steenslag de grootste waarde, gevolgd door koper, cement, goud, grind, ijzererts, zout, kalk, grind, zink, natriumcarbonaat, fosfaaterts, palladium en molybdeen.

Recyclage

Arizona was ook vorig jaar de belangrijkste productieregio, gevolgd door Nevada, Texas, Californië, Minnesota, Alaska, Utah, Florida, Missouri en Michigan.

“Als gevolg van aanbodbeperkingen en toenemende consumptie lieten de prijzen van veel grondstoffen, vooral metalen, een sterke stijging optekenen”, benadrukt het rapport. “Op die manier droegen ze aanzienlijk bij tot de waardestijging van de minerale productie in de Verenigde Staten.”

Verder werd nog gemeld dat in de Verenigde Staten vorig jaar voor 43 miljard dollar aan metalen en minerale producten werden gerecycleerd. Dat betekende een stijging met ruim 50 procent tegenover het jaar voordien. Vooral koper, goud, ijzer, staal en platina kenden hoge recyclageniveaus.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20