Inheemse Amerikaanse vrouwen verliezen tijdens hun loopbaan bijna 1 miljoen dollar door de loonkloof

Inheemse Amerikaanse vrouwen verdienen opvallend veel minder dan blanke mannen in de Verenigde Staten. Uit een studie van de National Women’s Law Center (NWLC) blijkt dat een Inheemse vrouw gemiddeld 0,6 per dollar betaald krijgt per dollar die een blanke man verdient. Op het einde van haar loopbaan heeft een inheemse Amerikaanse vrouw bijna 1 miljoen dollar minder verdiend door de loonkloof.

Na ruim 40 jaar werken heeft een inheemse Amerikaanse vrouw in de Verenigde Staten over haar volledige loopbaan welgeteld 986.240 dollar minder verdiend dan een blanke man met dezelfde functie. Dat komt overeen met een inkomensverschil van 24.656 dollar per jaar.

Loonkloof ook afhankelijk van stam

Maar liefst drie op de tien inheemse vrouwen werken in de gezondheidszorg als essentiële medewerkers tijdens de coronacrisis, leert de studie. “Inheemse Amerikaanse vrouwen hebben voortdurend gewerkt tijdens de coronapandemie, terwijl ze moeilijke keuzes moesten maken over gezondheidsrisico’s en inkomens”, zei Jasmine Tucker, onderzoekshoofd van de NWLC, in een reactie aan CNBC. “Die werknemers in de frontlinie worden onderbetaald en ondergewaardeerd, terwijl wij als nooit tevoren op hun diensten rekenen … het is gewoon beschamend.” Als verpleegster verdient een inheemse vrouw 87 cent voor elke dollar die een blanke man met dezelfde functie verdient.

Opvallend: de loonkloof is ook afhankelijk van welke stam een vrouw afkomstig is. Vrouwen uit de stammen Navajo en Pueblo verdienen bijvoorbeeld slechts 53 procent van wat hun mannelijke collega’s krijgen. “Veel inheemse vrouwen in deze stammen leven in reservaten in landelijke gebieden waar er minder goed betaalde banen zijn”, verduidelijkte Tucker.

Veel armoede

Zelfs voor de coronapandemie was de economische realiteit voor inheemse Amerikaanse vrouwen grimmig. In 2019 leefden bijna 18 procent van de inheemse Amerikaanse vrouwen en 21 procent van de inheemse Amerikaanse kinderen in armoede, leren de jongste gegevens van de NWLC.

“De aanhoudende gezondheidscrisis heeft de moeilijkheden waar inheemse Amerikaanse gezinnen mee te maken hebben alleen maar verergerd”, aldus Tucker. “Dat komt omdat werkende vrouwen te maken hebben gekregen met met lagere salarissen, baanverlies en een onstabiele economie.”

Voornamelijk moeders zien het loonverschil met hun mannelijke collega’s fors oplopen. Zo krijgt een inheemse moeder slechts 50 cent per dollar een blanke vader verdient. Dat resulteert volgens de NWLC in een jaarlijks loonverlies van 35.000 dollar. Ter vergelijking: zwarte moeders verliezen ongeveer 33.600 dollar per jaar en Latijns-Amerikaanse moeders 38.000 dollar door de loonkloof.

(lb)

Lees ook:

Meer