Infrastructuurplan Joe Biden duwt Bitcoin onder de grens van 60.000 dollar

Na de hausse eerder deze maand moet Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, opnieuw wat terrein prijsgeven. De koers van de digitale munt was dinsdagvoormiddag zelfs even gezakt tot onder de grens van 60.000 dollar. Aan de basis van die opvallende daling ligt het infrastructuurplan van de Amerikaanse president Joe Biden.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin was eerder deze maand zo'n 68.600 dollar waard, een nieuwe recordhoogte. Ook verschillende andere cryptomunten, waaronder Ether (ETH), braken de afgelopen weken nieuwe records. Nu lijken de munten even een adempauze in te lassen.

Biden haalt met zijn infrastructuurplan de wind uit de zeilen van verschillende cryptomunten, waaronder BTC en ETH. De Amerikaanse president heeft namelijk dinsdag zijn handtekening geplaatst onder een weliswaar afgezwakt infrastructuurplan. De nieuwe wet maakt het mogelijk om 1,2 biljoen dollar te investeren in infrastructuur. Tot zover lijkt het plan dus geen gevolgen te hebben voor de cryptobeleggers, maar dat verandert snel wanneer we naar de details kijken.

Nieuwe belastingvereisten

De president heeft namelijk nieuwe belastingvereisten voor digitale valuta opgenomen in de infrastructuurwet. Volgens analisten baart dat de cryptobeleggers zorgen. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat sommige cryptobeleggers daarom naar de uitgang zijn gevlucht.

De impact op de cryptomarkt was dinsdagvoormiddag duidelijk zichtbaar. Bitcoin verloor 8,2 procent, waardoor de koers even zakte tot 58.661 dollar. Ondertussen is de munt al lichtjes hersteld en betaal je voor één BTC 60.200 dollar. Ook Ether verloor wat terrein. De waarde van de tweede grootste cryptomunt op de markt zakte met meer dan 10 procent tot 4.140 dollar. De koers schommelde dinsdagmiddag nog steeds rond dat niveau.

De volledige cryptomarkt was met een marktwaarde van 2.600 miljard dollar ’s middags 8,5 procent minder waard dan 24 uur eerder, volgens Coinmarketcap.

Bezorgdheden over streng Chinees beleid

“We hebben gezien hoe de Amerikaanse infrastructuurwet werd getekend, wat een verkoopgolf op gang heeft gebracht. De beleggers zijn bezorgd over belastingen en regelgevingen”, liet Hayden Hughes, CEO van het handelsplatform Alpha Impact, weten in een reactie aan Bloomberg.

Volgens Hughes speelt ook de Chinese regeldrang de beleggers parten. China treedt immers almaar strenger op tegen cryptovaluta’s. Zo geldt er bijvoorbeeld een verbod op cryptotransacties in het land. Meng Wei, een woordvoerder van de National Development and Reform Commission (NDRC) van China, zei recent nog op een persconferentie dat de NDRC van plan is om BTC-mining, en elke betrokkenheid van staatsbedrijven bij de werkzaamheid te reguleren.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.