Inflatie: PS-minister Dermagne heeft geen oren naar VBO

Een noodkreet van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) valt bij PS-minister van Werk Pierre-Yves Dermagne op een koude steen. De vicepremier wil niet raken aan de automatische indexering van de lonen.

Het VBO luidde maandag de noodklok wegens de hoge inflatie. Het prijspeil piekte op 5,64 procent, het hoogste niveau sinds juli 2008. De automatische indexering van de lonen – die zorgt dat de lonen gelijkmatig stijgen met de inflatie – dreigt de competitiviteit van de bedrijven in gevaar te brengen. Het VBO riep daarom de regering en de vakbonden op tot overleg en tot een “tussentijdse bijsturing”. In één adem vroeg het VBO zich af of ons land zich nog wel de automatische indexering kan veroorloven.

Voor de PS-minister is het antwoord op die vraag duidelijk. “Raken aan de automatische indexering? No way”, aldus Dermagne. “We hebben gestreden voor de automatische indexering omdat ze de koopkracht van werknemers, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden beschermt tegen een sterke stijging van de prijzen van consumptiegoederen door de lonen, pensioenen en uitkeringen mee te laten evolueren. Dat is ook belangrijk voor bedrijven, want het zorgt ervoor dat de consumptie op peil blijft”, aldus de vicepremier.

“Voor mij kan er geen sprake zijn dat er wordt geraakt aan de automatische indexering, en al zeker niet op het moment dat zoveel gezinnen worstelen met het betalen van hun gas- en elektriciteitsfactuur.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20