Inflatie in Turkije stijgt tot bijna 20 procent

De inflatie in Turkije neemt verder toe, schrijft persbureau Belga. In oktober stegen de verbruikersprijzen in het hele lang met 19,9 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Vorige maand bedroeg de inflatie 19,6 procent. Dat meldt het statistiekbureau woensdag.

De prijsstijging bezorgt beleggers al even hoofdpijn en daarom mijden ze de Turkse lira. De landsmunt van Turkije kwam de voorbije maanden aanzienlijk onder druk van de dollar en de euro te staan en daalde op een gegeven moment tot een historisch dieptepunt. De situatie verergerde door het soepele monetaire beleid van de centrale bank, die de basisrente ondanks de gestegen inflatie laatst tweemaal verlaagd had.

Gaat in tegen gangbare economische theorie

Critici keuren af dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de koers op doorslaggevende wijze beïnvloedt. Vorige maand had Erdogan nog twee belangrijke toplui van de Turkse centrale bank de laan uitgestuurd. Erdogan had eerder al toplui van de centrale bank vervangen. Erdogan stelt dat de hoge rente een hoge inflatie veroorzaakt, maar dat gaat in tegen de gangbare economische theorie. Normaliter zal een renteverlaging leiden tot hogere prijzen.

Meer
Mijn Volglijst

Groene futures op NYSE

07/12/2021 13:50

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag opnieuw hoger van start, na de mooie koerswinsten op maandag, en techaandelen lijken daarbij de leiding te nemen.

Beleggers lijken minder bevreesd voor de omikron-variant van het coronavirus. Deze is dan vermoedelijk wel besmettelijker, maar ook milder.

Circa een half uur voor de openingsbel noteerde de future op de S&P 500 index op een openingswinst van 1,2 procent en de Nasdaq lijkt bijna 2 procent hoger van start te gaan.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20