Turkse lira zakt naar dieptepunt na ontslagronde Erdogan bij centrale bank

De Turkse president Erdogan heeft drie centrale bankiers ontslagen na een overleg met de voorzitter van de Turkse centrale bank Sahap Kavcioglu. Dat melden de Turkse krant Duvar en internationale persbureaus, verwijzend naar een officiële bekendmaking.

In een middernachtelijk decreet werden woensdagavond Semih Tümen, Ugur Namik Küçük en het lid van de monetaire beleidscommissie Abdullah Yavaş ontslagen. Erdogan benoemde Taha Çakmak als plaatsvervangend voorzitter en Yusuf Tuna als lid van de monetaire beleidscommissie.

Renteverlaging

Recent meldde persbureau Reuters al dat Erdogan vertrouwen verliest in Kavcioglu. Diens voorganger werd minder dan zeven maanden geleden ontslagen.

De woensdag ontslagen Küçük zou als enige beleidsmaker tegen de renteverlaging van vorige maand hebben gestemd, meldde persbureau Bloomberg donderdag. Ook de andere twee ontslagen leden waren het niet eens met de oproepen van Erdogan om de rente te verlagen.

De Turkse lira daalde donderdagochtend 1,1 procent. Voor één dollar krijgt men nu 9,1883 lira, een nieuw dieptepunt voor de Turkse munt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20