Het regent grimmige inflatieprognoses. ING-econoom Bert Colijn waarschuwt dat de inflatiepiek nog niet achter ons ligt. Hij sluit niet uit dat de inflatie in de eurozone de kaap van 10 procent kan ronden.
Maand na maand moeten we lijdzaam toezien hoe de inflatie aan onze koopkracht knibbelt. Wie hoopt dat er binnenkort een einde komt aan de forse geldontwaarding, moeten we teleurstellen. Verschillende experts stellen dat de situatie nog zal verslechteren alvorens er beterschap komt. De Amerikaanse bank Citi zei eerder deze week bijvoorbeeld dat de Britse inflatie tegen het einde van dit jaar kan stijgen tot 18,6 procent, het hoogste peil in bijna een halve eeuw.
Inflatie tot 10 procent of hoger
Nu is er ook een prognose over de inflatie in de eurozone. Die komt van Colijn. In een analyse sluit hij niet uit dat de inflatie in de eurozone kan stijgen tot 10 procent of meer. In juli bedroeg de geldontwaarding 8,9 procent.
“De gasprijzen blijven hoge toppen scheren. Maandag waren de prijzen zelfs nog gepiekt. De prijs van gas is nu ongeveer een tienvoud van wat we begin 2021 betaalden. Ook niet onbelangrijk: de prijs is dubbel zo hoog als in juni”, klinkt het. “Bezorgdheden over de bevoorrading in de winter en de dure invoer van vloeibaar aardgas (LNG) zullen de gasprijzen nog een tijdje hoog houden.”
Colijn kijkt in zijn analyse ook verder dan de oorlog in Oekraïne. Zo waarschuwt hij voor de nefaste gevolgen van de hitte en droogte van de afgelopen maanden. “We mogen niet vergeten dat de lage waterstanden eveneens een impact hebben op de energieprijs”, gaat hij verder. “Dat veroorzaakt problemen bij de koeling van kerncentrales en het vervoer van steenkool over rivieren.”
Toeleveringsketens
Al merkt hij ook een aantal positieve zaken op, zoals de problemen in de toeleveringsketens die stelselmatig opgelost raken, waardoor onder meer de transport- en opslagkosten dalen. De econoom haalt de containerprijzen als voorbeeld aan. Die zijn in vergelijking met de piek in september vorig jaar gedaald met 50 procent.
Colijn verwacht hoe dan ook dat de eurozone nog een zware tweede jaarhelft te wachten staat. “Het valt moeilijk te voorspellen wanneer de inflatie zal pieken, omdat de energieprijzen momenteel onvoorspelbaar zijn en nog steeds een overheersend effect hebben op de algemene inflatie”, klinkt het. “Zelfs de kerninflatie wordt beïnvloed door de hoge energieprijzen, omdat producenten die hogere kosten doorrekenen aan de eindgebruiker.”
Minder strak beleid dan in de VS
Hoe dan ook is de inflatie tot op vandaag grotendeels het gevolg van verstoringen aan de aanbodzijde. De vraag blijft daarbij een ondergeschikte rol spelen. “Daardoor kan de Europese Centrale Bank (ECB) slechts in beperkte mate een invloed uitoefenen op de inflatie”, gaat Colijn verder. “En de toezichthouder beseft dat ook. Die is daarom niet bereid om, zoals de Federal Reserve, de economie in een recessie te storten. We verwachten dan ook dat de ECB een minder strak beleid zal voeren dan haar Amerikaanse evenknie.”
Donderdag publiceert de ECB overigens de notulen van de jongste rentevergadering. Beleggers zullen die teksten ongetwijfeld minutieus bestuderen om te achterhalen wat er bij de volgende vergadering eventueel op tafel kan liggen. “De notulen kunnen uitsluitsel geven over de vraag of beleggers zich moeten voorbereiden op een nieuwe renteverhoging met 50 basispunten in september. Gezien de wijdverspreide inflatiedruk, is een forse verhoging ons basisscenario”, zei Bloomberg-econoom Maeva Cousin onlangs. In juli had de ECB ook al de rente opgetrokken met 50 basispunten.
Voorts komen de centrale bankiers wereldwijd bijeen in het Amerikaanse vakantieoord Jackson Hole, waar Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, en anderen zullen spreken. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zal daarbij niet aanwezig zijn.
(evb)