De inflatie in de eurozone is afgelopen maand lichtjes gestegen, leert het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat ons. Die bedroeg 2,5 procent (op jaarbasis), tegenover 2,4 procent in december.
Key takeaways
- De inflatie in de eurozone is tussen december en januari gestegen van 2,4 naar 2,5 procent.
- Het is de vierde maand op rij dat de Europese inflatie stijgt.
- Nergens in de eurozone zijn de consumentenprijzen in januari zo fors gestegen als Kroatië (+5%).
In het nieuws: De Europese consumentenprijzen zijn met 2,5 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
- Daarmee ligt het inflatiecijfer iets hoger dan in december. Toen kwam de inflatie uit op 2,4 procent.
- Het is de vierde maand op rij dat de inflatie in de eurozone aan kracht wint.
- In september was die gezakt tot 1,7 procent. Het was toen de eerste keer sinds juni 2021 dat die onder de symbolische grens van 2 procent dook.
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – bleef dan weer steken op 2,7 procent.
Forsere energie-inflatie
Details: De energieprijzen stegen in januari forser dan in december.
- Uit het rapport van Eurostat blijkt dat de energie-inflatie in januari 1,8 procent bedroeg, tegenover 0,1 procent in december. In de maanden ervoor was de energie-inflatie telkens negatief.
- In november waren de energieprijzen bijvoorbeeld met 2 procent gedaald.
Ook dit: In de dienstensector blijft de inflatie ook hoge toppen scheren.
- De diensteninflatie kwam in januari uit op 3,9 procent. Het gaat hier om een lichte daling ten opzichte van december. Toen waren de prijzen met gemiddeld 4 procent gestegen.
ECB verwacht dat inflatie dit jaar normaliseert
Vooruitblik: De Europese Centrale Bank (ECB) is ervan overtuigd dat de inflatie dit jaar op een duurzame manier zal zakken richting haar doelstelling, namelijk een inflatie van 2 procent (op middellange termijn).
- “De inflatie blijft zich nagenoeg in lijn met onze projecties ontwikkelen en is op weg in de loop van dit jaar terug te keren naar de doelstelling van de Raad van Bestuur van 2 procent op middellange termijn”, liet de monetaire instelling weten bij het jongste rentebesluit. “De meeste maatstaven van de onderliggende inflatie geven aan dat de inflatie zich duurzaam zal stabiliseren rond de doelstelling.”
Maar: ING-econoom Bert Colijn verwacht ook dat het desinflatieproces dit jaar zal voortgezet worden, maar hij is er niet zeker van dat de ECB haar doelstelling zal halen.
- “De loonstijgingen zullen tegen het einde van dit jaar fors verminderen, waardoor een opwaarts risico voor de inflatie zal verdwijnen”, klinkt het.
- Hij voegt er wel aan toe dat de energieprijzen opnieuw in de lift zitten. Verwacht wordt dat de bedrijven die extra kosten zullen doorrekenen aan de eindgebruiker, wat de inflatie een boost kan geven.
- Voorts dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met importtarieven voor Europese goederen. “Als de Europese Unie in dat geval reageert met tegenmaatregelen, kan de inflatie opnieuw toenemen. Het zijn doorgaans de consumenten die die hogere importtarieven betalen”, verduidelijkt Colijn. “De inflatierisico’s zijn dus duidelijk nog lang niet volledig geweken.”
Hoogste inflatie in Kroatië
Opgemerkt: Nergens in de eurozone zijn de consumentenprijzen in januari zo fors gestegen als Kroatië.
- Volgens de berekeningsmethode van Eurostat kwam de Kroatische inflatie uit op maar liefst 5 procent.
- Ook in ons land blijft de geldontwaarding hoge toppen scheren. Die bedroeg afgelopen maand 4,4 procent. Dat is het tweede hoogste inflatiecijfer van de eurozone.
- In vijf lidstaten van de eurozone ligt het inflatiecijfer onder de doelstelling van ECB.
- Die landen zijn: Frankrijk (1,8%), Italië (1,7%), Malta (1,7%), Finland (1,6%) en Ierland (1,5%)