Hoewel de energiecrisis lijkt te zijn geluwd, blijven bepaalde sectoren die bijdragen aan de wijdverspreide inflatie onder druk staan, en dit weegt zwaar op de Belgische uitgaven.
In het nieuws: door de hoge voedselprijzen doen de Belgen minder boodschappen, zo blijkt uit een enquête van Le Soir.
- In Brussel heeft 63 procent van de shoppers, in Wallonië 69 procent en in Vlaanderen 59 procent hun boodschappenlijstje naar beneden bijgesteld.
Inflatie omlaag, maar nog niet aan de kassa van de supermarkt
- Hoewel de inflatie al drie maanden daalt (5,2 procent in mei), drukt ze nog steeds zwaar op de portemonnee van de Belgen, vooral aan de kassa van de supermarkt.
- De voedselprijzen blijven stijgen. Vorige maand bedroeg de inflatie voor deze reeks producten 15,51 procent tegenover een jaar eerder.
- In mei 2022 was dat nog maar 6,32 procent.
- Cacao- en chocoladepoeder, suiker, pizza’s en quiches zijn de producten met de hoogste inflatie, gemiddeld 29,9 procent.
- Deze situatie gaat voor de Belgen niet onopgemerkt voorbij. 95 procent van de ondervraagden is van mening dat hun boodschappenwagentje duurder is geworden, en terecht.
- Dit heeft hen ertoe aangezet hun consumptiegewoonten aan te passen. Vijfenzeventig procent van hen geeft de voorkeur aan “witte” producten, d.w.z. minder dure huismerken, in plaats van grote merken.
Opmerking: hoewel de voedselinflatie nog steeds bijzonder hoog is, daalde deze voor het eerst in 7 maanden met 0,3 procent. Dit is natuurlijk niet veel, maar het zou volgens econoom Stijn Baert een verbetering kunnen inluiden. Hij blijft echter voorzichtig, want “maandelijkse schommelingen zijn altijd een slechte indicator voor solide conclusies”.
Meer algemeen: de inflatie van de voedselprijzen heeft natuurlijk een impact op de rest van het budget van de Belgen. Deze zomer zullen meer Belgen niet op vakantie gaan of om financiële redenen hun vakantiebudget inkorten.
(nd)