Het Britse chemieconcern Ineos doneert 100 miljoen pond (112 miljoen euro) aan een nieuwe onderzoeksinstituut van de universiteit van Oxford die erop gericht is antibioticaresistentie te bestrijden.
Toen de eerste antibiotica bijna 70 jaar geleden op de markt kwamen, waren ze een duidelijk bewijs van de kracht van moderne geneeskunde. Maar wetenschappers waarschuwen al jaren voor een ‘post-antibiotica tijdperk’ waarin patiënten aan eenvoudige urineweginfecties kunnen sterven. Resistente bacteriën liggen naar schatting aan de oorzaak van 1,5 miljoen sterfgevallen per jaar. Tegen 2050 zou het 10 miljoen mensenlevens per jaar kunnen kosten.
Om het groeiende wereldwijde probleem van antimicrobiële resistentie (AMR) te bestrijden, slaan chemiebedrijf Ineos en de universiteit van Oxford nu de handen in elkaar voor de lancering van een nieuw onderzoeksinstituut.
‘Prachtig geschenk’
Professor Louise Richardson, vicerector van de universiteit van Oxford, zei: ‘Dit is een prachtig, gul geschenk waar we erg dankbaar voor zijn. Het is een voorbeeld van een krachtig partnerschap tussen publieke en privé-instellingen om wereldwijde problemen aan te pakken’.
‘Oxford heeft een cruciale rol gespeeld in de vroege ontwikkeling van antibiotica, dus het is niet meer dan gepast dat wij het voortouw nemen bij de ontwikkeling van een oplossing voor antimicrobiële resistentie’, aldus Richardson.
Misbruik van antibiotica
In het nieuwe Ineos Oxford Institute for Antimicrobial Resistance zullen 50 onderzoekers werken om onder meer het ‘overmatig en verkeerd gebruik’ van antibiotica aan te pakken. Al in de jaren vijftig, toen de eerste generatie antibiotica op grote schaal beschikbaar werden, werd duidelijk dat hoe meer een antibioticum gebruikt werd, hoe sneller bedreigde bacteriën muteerden en er zich dus tegen verdedigden.
Farmaceutische bedrijven ontwikkelden bijgevolg gestaag nieuwe geneesmiddelen om de onbruikbare te vervangen. Maar door het wijdverspreide gebruik van deze middelen bij mensen, vee en gewassen, geraakt het tij niet gekeerd.
Ineos-eigenaar Jim Ratcliffe zei: ‘Innovatieve samenwerking tussen de industrie, de academische wereld en de overheid is nu cruciaal om AMR te bestrijden… We zijn verheugd om samen te werken met een van ’s werelds toonaangevende universiteiten om de aanpak van deze urgente mondiale uitdaging te versnellen’.
Lees ook: