Ineos zet helft van Antwerps bouwproject on hold

Chemiebedrijf Ineos stelt de bouw van een propaanfabriek in de Antwerpse haven uit om voorrang te geven aan de ethaankraker. Dat zei het bedrijf donderdag na berichtgeving door MO* Magazine. Daarmee wordt de helft van het project niet onmiddellijk uitgevoerd.

De plannen van Ineos in de Antwerpse haven, onder de noemer Project One, bestaan uit de bouw van twee grote installaties: een propaanfabriek voor de productie van propyleen en een ethaankraker voor de productie van ethyleen. In de oorspronkelijke plannen zouden beide installaties parallel worden ontworpen en gebouwd, maar daar stapt de chemiereus nu van af.

De ethaankraker krijgt prioriteit, de propaanfabriek wordt uitgesteld. Volgens woordvoerder Nathalie Meert is de focus op de ethaankraker ingegeven door de acute vraag naar ethyleen op de Europese markt. ‘De markt voorspelt een gemiddelde groei in de vraag naar ethyleen op jaarbasis van 4 procent voor de volgende vijf jaar. De toegang tot propyleen ligt iets makkelijker dan voor ethyleen, daarom prioriteren we de kraker. Hierdoor kunnen we al onze middelen en medewerkers toewijzen aan de kraker en ondersteunende infrastructuur en nutsvoorzieningen.’

Grootste investering in 25 jaar

Maar zelfs dan is de bouw van de ethaankraker met ruim 3 miljard euro de grootste investering in de Europese chemie van de afgelopen 25 jaar blijven, klinkt het bij Ineos. Met de investering zal het bedrijf zelf ethyleen produceren, in plaats van de chemische grondstof te moeten importeren.

De beslissing heeft bovendien niets te maken met de lopende protestacties van klimaatgroepen, benadrukt Meert. In december gingen 14 milieuorganisaties in beroep tegen een omgevingsvergunning voor voorbereidende werken voor het project. Het vergunningstraject loopt nog en zal door deze herschikking aangepast worden, zegt Ineos. Wanneer er effectief begonnen wordt met de bouwwerken, is nog niet geweten.

Lees ook: ‘Ineos moet vallen’: activisten bezetten fabrieksterrein waar plastic gemaakt zal worden met schaliegas

Meer