Industriereus General Electric (GE) splitst in drie bedrijven

De Amerikaanse industriereus General Electric zal zichzelf opsplitsen in drie aparte beursgenoteerde bedrijven. Dat meldt het persagentschap Reuters. Het bedrijf hoopt daarmee zijn activiteiten te vereenvoudigen, zijn schulden te reduceren en slechte beursprestaties goed te maken. Na de aankondiging ging de koers van GE met 6 procent omhoog, de grootste stijging in drie jaar.

Energie, gezondheidszorg en luchtvaart

Industriereus General Electric heeft aangekondigd dat het zijn activiteiten in drie aparte beursgenoteerde bedrijven zal opsplitsen. De drie bedrijven zullen zich focussen op de verschillende sectoren waarin het conglomeraat reeds langere tijd actief is: energie, gezondheidszorg en luchtvaart.

De beslissing komt er uit noodzaak. GE maakt al jarenlang grote verliezen, dankzij de splitsing hoopt het massabedrijf zijn uitgaven efficiënter te kunnen verdelen en flexibeler in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. De tak gezondheidszorg zal zich in 2023 afsplitsen, een jaar later volgt de energie-afdeling. Na die splitsing zal GE zelf zich voornamelijk focussen op luchtvaart, huidig CEO Larry Culp blijft in deze vleugel aan boord als onderdeel van de directie.

Hiermee waagt Culp zich aan een grote zet. Hij kwam in 2018 aan het roer van GE te staan, toen het bedrijf met stevige verliezen te kampen had. Hij maakte er meteen werk van om de schulden van GE af te bouwen en de uitgaven efficiënter te besteden. Dankzij zijn ingrepen slaagde GE erin om 75 miljard dollar te besparen tegen 2021.

Amerikaanse reus

General Electric is een Amerikaans industrieel fenomeen. In 1892 kende General Electric het levenslicht na een fusie tussen twee bedrijven van Thomas Edison en Charles Coffin. In 1896 was GE een van de stichtende leden van de Dow Jones Industrial Average, waar het tot 2018 ook deel van bleef uitmaken.

GE groeide tijdens de 20ste eeuw uit tot een van de grootste bedrijven in de VS. Het conglomeraat was actief in de productie van televisietoestellen, treinstellen, vliegtuigen en elektrische huishoudapparaten. Tegen 1999 was GE dankzij de efficiëntie van toenmalig CEO Jack Welch het grootste bedrijf ter wereld volgens marktwaarde.

In de jaren 2000 keerde het tij voor GE. Door de gevolgen van 9/11 en het knakken van de internetzeepbel zakte het bedrijf in waarde. De crisis van 2008 betekende bijna de nagel in de doodskist van het gigabedrijf. Tegen 2020 maakte GE een omzet van 79,62 miljard dollar. Voor de financiële crisis van 2008 uitbrak was dat nog 180 miljard dollar geweest. (ddw)

Meer