De Belgische industrie bevindt zich in zwaar weer. Volgens Voka moet ons land dringend werk maken van een betere concurrentiekracht. Hoofdeconoom van Voka Bart Van Craeynest vertelde Business AM wat er moet gebeuren.
Beluister hier het volledige interview met Bart Van Craeynest:
De essentie: De industrie staat niet alleen bij ons onder druk, maar in landen zoals de VS, Frankrijk of Duitsland is er een langetermijnplan. Volgens Voka doet België te weinig inspanningen. De hoge loonkost door onze automatische indexering is de voornaamste bezorgdheid.
- Van Craeynest: “In de Verenigde Staten worden er heel duidelijke maatregelen genomen. Met de Inflation Reduction Act is er een grote strategie opgezet en worden er enorm veel investeringen en subsidies tegenaan gegooid om de industrie versneld richting klimaatneutraliteit te helpen. Ook in Frankrijk en Duitsland worden stappen in die richting gezet. Bij ons voorlopig minder, terwijl wij daar zeker ook in mee zullen moeten gaan. We hebben ook een energiehandicap ten opzichte van grote delen van de wereld. Dat heeft te maken met de recente crisis.”
- “In onze enquête worden de hoge loonkosten naar voren geschoven als de belangrijkste bezorgdheid van onze industrie voor het komende jaar. De loonkosten zijn bij ons veel sterker gestegen dan in de landen rondom ons. En dat geeft onze bedrijven die blootgesteld zijn aan internationale concurrentie een extra handicap. Dat geldt bij uitstek voor de industrie. De concurrentiekracht is aangetast. Beleidsmakers zijn zich daar ook van bewust. Maar ondertussen is er nog niets gebeurd en lijkt er ook niet heel veel meer te gebeuren.”
- “De industrie is van cruciaal belang voor onze algemene welvaart en de groeimogelijkheden in de toekomst. Als we een stuk van onze industrie verliezen omdat bedrijven op een bepaald moment beslissen om het ergens anders te proberen, dan komen die nooit meer terug”, waarschuwt Van Craeynest. “De toekomst van onze industrie is zo belangrijk voor onze economie dat het van structureel belang is dat we ons over politieke crisissen heen moeten zetten en dringend aan een langetermijnplan moeten werken.”
(nd)