India wordt de grootste democratie ter wereld genoemd. Onder eerste minister Narendra Modi onderging het land heel wat positieve transformaties, maar er zijn ook bezorgdheden over de autoritaire kantjes van het regime.
Indiase persvrijheid krijgt opnieuw een deuk: politie valt binnen bij kritische nieuwssite

Waarom is dit belangrijk?
Persvrijheid ligt aan de grondslag van een gezonde democratie. Als burgers goed geïnformeerd zijn, worden rationele keuzes gemaakt in het stemhokje. Alleen krijgen de media het toch regelmatig aan de stok met de Indiase regering.In het nieuws: 46 personen werden ondervraagd na een inval bij journalisten thuis. Twee daarvan werden gearresteerd.
In New Delhi is de politie binnengevallen bij journalisten van de links-georiënteerde nieuwswebsite NewsClick. Die website is kritisch voor de eerste minister Modi.
- De arrestaties werden uitgevoerd onder de India’s Unlawful Activities Prevention Act (UAPA). Die wet kreeg al veel kritiek. Ze dient om terreur tegen te gaan en maakt het voor verdachten bijzonder moeilijk om vrij te komen onder borg, meldt CNN.
- “We veroordelen deze acties van een regering die weigert de journalistieke onafhankelijkheid te respecteren en kritiek behandelt als opruiing of ‘anti-nationale’ propaganda”, stond als reactie op de op de website te lezen.
- De website zegt niet op de hoogte te zijn van de precieze aanklachten. Wel dat de overheid hen ervan beticht om “Chinese propaganda” te verspreiden.
Bezorgdheden over persvrijheid
Internationaal heeft Modi een vrij goed reputatie. Hij wordt geprezen omdat hij India vooruitbrengt en in Azië een tegengewicht biedt aan het dominante China. Er werden stappen ondernomen om het land van groene energie te voorzien en het klimaat voor buitenlandse investeerders te verbeteren.
Alleen is de bevolking niet steeds even tevreden over hoe Modi het land regeert.
- Bezorgdheden over hoe de Indiase pers geïntimideerd wordt, steken al langer de kop op. Sinds Modi aan de macht is, zakte het land van plaats 140 naar 161 in de persvrijheidsindex. Heel wat niet-democratische landen, zoals Afghanistan en Wit-Rusland, staan hoger in de lijst.
- In april werd een wet goedgekeurd die het Press Information Bureau (PIB) de autoriteit geeft om als enige fact-checks met betrekking tot informatie over de overheid uit te voeren. De overheid controleert dus de berichtgeving over zichzelf, en ging daar in het verleden bovendien al meermaals de mist in.
- “Vergis je niet, dit is een poging om de pers te censureren”, zei journaliste Dhanya Rajendran daar in januari al over, toen de plannen voor de wet voor het eerst werden voorgelegd.
- In India is het niet ongebruikelijk dat de politie binnenvalt bij mediabedrijven. Zelfs in de kantoren van de BBC in New Delhi en Mumbai viel de politie binnen, nadat die een kritische documentaire over de rol van Modi in de dodelijke protesten van 2002 had gepubliceerd. (ddw)