Informatie op het internet over de overheid zullen door diezelfde overheid beoordeeld worden op de juistheid ervan. Activisten vrezen voor de vrijheid van meningsuiting.
Indiase overheid neemt monopolie op de waarheid met eigen fact-checkorgaan

Waarom is dit belangrijk?
Mis- en desinformatie is een groeiend probleem waar veel landen mee te kampen hebben, net als censuur. De beslissing van India zorgt voor veel verontwaardiging.In het nieuws: Sociale media moeten voortaan vertrouwen op het fact-checkorgaan van de overheid. Er zou enkel ingegrepen worden over berichtgeving omtrent overheidsbedrijven.
Deze taak zou toekomen aan het Press Bureau of India (PIB). Het orgaan ging al meerdere keren de mist in bij eerder uitgevoerde fact-checks.
- Rajeev Chandrasekhar, staatssecretaris voor elektronica en IT, meldt dat de PIB het geschikte orgaan is voor deze job. Al is het mogelijk dat er in de toekomst nog andere overheidsorganen bij betrokken zullen worden. Zo meldt de Indiase krant The Economic Times.
- De staatssecretaris benadrukt dat alleen informatie met betrekking tot de overheid onder de verantwoordelijkheid van de fact-checkers zal vallen. De kanalen die de betreffende informatie verspreiden, zullen op de hoogte worden gebracht van de inhoud die de overheid als misinformatie bestempeld.
- “Dit is geen poging tot censuur, het is niets van dat”, zei Chandrasekhar reagerend op kritiek. Het is ook niet verplicht om de inhoud te verwijderen, “maar dan moet je het met de rechter afhandelen”.
- Al is dit niet volledig duidelijk. Volgens de wettekst verliest de website die het bericht publiceert haar ‘safe harbour’ rechten zoals beschreven onder sectie 79 van de IT act 2000. Onder deze wet is een tussenpersoon niet verantwoordelijk voor de inhoud die door derden werd aangedragen. Indien het publicerende kanaal weigert om de inhoud te verwijderen, wordt het dus medeverantwoordelijk.
Kritiek
- “Vergis je niet, dit is een poging om de pers te censureren”, zei journaliste Dhanya Rajendran in januari al, toen de plannen voor de wet voor het eerst werden voorgelegd.
- De Internet Freedom Foundation (IFF) waarschuwt eveneens dat de wetgeving een chilling effect zal hebben op het fundamentele recht tot vrijheid van meningsuiting en expressie, voornamelijk voor journalisten, uitgeverijen en activisten.
- Mishi Choudhary, advocaat en online burgerrechtenactivist, zei dat “de overheid zich niet moet bezighouden met censuur, vooral niet wanneer de meeste foute informatie kan worden herleid tot politieke partijen en hun aanhangers”.
- Het vertrouwen in de PIB om deze taak neutraal uit te voeren is bijzonder laag. Een artikel gepubliceerd in Newslaundry, een Indische mediawaakhond, stelde dat de meeste fact-checks uitgevoerd door de PIB vooral kritische berichtgeving over de COVID-aanpak van de overheid ontkende.