Indiase helm kan motorfietser tegen luchtverontreiniging beschermen

In India kunnen motorfietsers zich met een speciale helm tegen de zware luchtverontreiniging in de steden beschermen. De helm, die de naam Puros meekreeg, werd ontwikkeld door de onderneming Shellios Technolabs uit Delhi.

De helm is uitgerust met filters die de verontreiniging nagenoeg volledig uit de ingeademde lucht kunnen verwijderen. Een applicatie geeft de motorfietser een signaal wanneer de filters van de helm moeten worden gezuiverd. Het bedrijf rekent op een verkoop van ongeveer dertig miljoen helmen per jaar.

Verstikkende smog

In India bereiden de steden zich voor op de winter, een seizoen dat op vele locaties met een verstikkende smog gepaard gaat. Om de impact van het probleem aan te pakken, is de Indiase overheid gestart met de promotie van een motorhelm met filters en een ventilator, waardoor 80 procent van de vervuilende stoffen zouden kunnen worden verwijderd.

Overheidsinstanties hebben duizenden dollars geïnvesteerd in Shellios Technolabs, het bedrijf dat de technologie heeft ontwikkeld. Shellios Technolabs wordt geleid door oprichter Amit Pathak, die naar eigen zeggen zes jaar geleden in een kelder aan de helm begon te werken.

Tijdens die periode verschenen de eerste krantenkoppen over de toxische lucht die New Delhi van half december tot februari bijna onleefbaar maakt. De koude temperaturen houden immers stof, voertuigemissies en rook van brandend gewasafval op het platteland in de straten van de stad vast.

“In een huis of kantoor zou een luchtreiniger kunnen helpen”, verduidelijkt Pathak daarbij. “Maar op een tweewieler in het verkeer is er helemaal geen bescherming.”

Om dat probleem aan te pakken ontwierp Pathak een helm met een luchtzuivering, uitgerust met een vervangbaar membraan voor het filteren van de lucht. Achteraan de helm is een ventilator bevestigd om de luchtstroom op peil te houden. De ventilator wordt aangedreven door een batterij die zes uur stroom kan leveren en kan worden opgeladen.

Interesse

“Tests in de straten van New Delhi door een onafhankelijk laboratorium hebben bevestigd dat de helm meer dan 80 procent van de verontreinigende stoffen weghaalt uit de lucht die de gebruikers inademen”, stipt Pathak aan.

Bij tests werden in de buitenlucht 43,1 microgram fijnstof per kubieke meter gemeten. De filter van de helm zou dat herleiden tot 8,1 microgram. De helm van Shellios Technolabs is volgens zijn oprichter een wereldprimeur.

Bij de vijftig meest vervuilde steden van de wereld waren vorig jaar vijfendertig locaties in India terug te vinden. Pathak verwacht dan ook een grote interesse in de helm. Hij rekent op een vraag van ongeveer 30 miljoen exemplaren per jaar. De helm wordt in de handel tegen een bedrag van 4.500 roepies (56 dollar) verkocht.

“Dat is vier keer duurder dan een normale helm”, merken waarnemers op. “Hierdoor valt het apparaat in India buiten het bereik van vele potentiële klanten. De helm is ook anderhalve kilogram zwaarder dan een gewoon exemplaar.”

Daarom is Shellios een samenwerking gestart met een partner die een lichtere helm zou ontwikkelen. Daarbij zou de traditionele glasvezel worden vervangen door een thermoplastisch product. Die aanpassing zou ook de kostprijs moeten helpen drukken. Deze nieuwe versie komt naar verwachting binnen enkele maanden op de markt.

Pathak merkte nog op dat het product ook op interesse uit een aantal andere landen in Zuidoost-Azië – Maleisië, Thailand en Vietnam – kan rekenen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.