India wil private blockchains verbieden

India wil een wet invoeren om cryptomunten op private blockchains in het land te verbieden. De regering wil die crypto’s ook classificeren als een activaklasse in plaats van als een valuta, vertelden bronnen aan nieuwsdienst Reuters.

Volgens een hoge regeringsfunctionaris zou het plan zijn om de “crypto-activa” op private blockchains uiteindelijk te verbieden, terwijl de weg wordt vrijgemaakt voor de digitale munt van de Indiase centrale bank. Het gaat om een CBDC (central bank digital currency).

Het wetsvoorstel genaamd “Cryptocurrency & Regulation of Official Digital Currency Bill 2021” zou een “faciliterend kader” moeten creëren voor de creatie van de officiële digitale valuta voor het land. Privémunten zoals Hyperledger en Ripple zouden dan verboden kunnen zijn.

Wetgevers in India discussiëren al enkele kwartalen over de risico’s van de handel in cryptomunten en het uitproberen van een door de centrale overheid gesteunde digitale munt. Het wetsvoorstel komt normaal gezien aan bod in de wintersessie van het parlement, die op 29 november begint.

400 miljard roepies

Steeds meer Indiërs, van wie velen nog nooit in de aandelenmarkt of een andere activaklasse hebben geïnvesteerd, doen aan handel in cryptomunten, wat bij sommigen de vrees heeft doen ontstaan dat ze uiteindelijk hun geld zouden kunnen verliezen.

Er zijn geen officiële gegevens beschikbaar, maar schattingen zouden suggereren dat er 15 tot 20 miljoen cryptobeleggers in India zijn, met een totaal cryptobezit van ongeveer 400 miljard roepies (4,77 miljard euro).

Eerder deze maand zei de Indiase premier Narendra Modi dat alle democratische naties moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat cryptocurrency “niet in verkeerde handen terechtkomt, die onze jeugd kunnen bederven”.

De Indiase regering overwoog eerder ook al het bezit, de uitgifte, het delven, de handel en de overdracht van crypto-activa strafbaar te stellen.

Er is een rechtzetting uitgevoerd voor dit artikel op 24/11/2021. India wil geen publieke blockchainsystemen zoals Bitcoin verbieden. – Jeremy Van der Haegen.

(evb)

Meer