India kondigt versoepelingen van coronamaatregelen aan

India kondigt vandaag in onder meer zijn hoofdstad New Delhi versoepelingen van coronamaatregelen aan. Dat melden Reuters en de Volkskrant.

De westelijke deelstaat Maharashtra, de rijkste van India, heeft tijdens de tweede golf de meeste besmettingen opgelopen en is van plan deze week te beginnen met een versoepeling van de in april opgelegde strenge lockdown.

In de Indiase hoofdstad New Delhi mogen metro’s meer passagiers vervoeren en markten en winkelcentra mogen enkele uren per dag open. Onder andere restaurants, bioscopen en kantoren zouden in andere regio’s heropenen, indien de besmettingscijfers laag blijven.

114.460 nieuwe besmettingen

Laag is in dit geval een relatief begrip. Afgelopen zondag meldde het land 114.460 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het laagste aantal in twee maanden. Het dodental steeg met 2.677.

India werd dit voorjaar zeer hard getroffen door ’s lands tweede coronagolf. Het land kampte met zware tekorten aan zuurstof en ziekenhuisbedden. Het aantal bevestigde besmettingen in India piekte in mei tot meer dan 400.000 per dag.

Sinds begin mei daalt het aantal gemelde besmettingen snel. Afgelopen week: 66 per 100 duizend inwoners

De tweede golf van het coronavirus, die vooral het platteland heeft geteisterd, moet nog afnemen maar verschillende steden werken eraan om vanaf maandag meer vrijheden toe te laten. Bedrijven mogen terug aan de slag en de verkeersregels worden versoepeld.

India heeft het op een na grootste aantal besmettingen met het coronavirus ter wereld, na de Verenigde Staten, met een totaal aantal gevallen van 28,8 miljoen, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Het land zou volgens officiële gegevens 346.759 sterfgevallen hebben gekend.

Derde golf

De Indiase corona-uitbraak lijkt voorlopig onder controle, maar gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat iedere nieuwe golf ernstiger kan worden dan de vorige.

Het tij zou dus nog niet gekeerd zijn voor het dichtbevolkte land. Wetenschappers waarschuwen voor een derde golf van het coronavirus die India later in het jaar zou kunnen treffen en die waarschijnlijk meer kinderen zou treffen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20