India en EU willen vrijhandelsovereenkomst dit jaar afronden

India en EU willen vrijhandelsovereenkomst dit jaar afronden
Ursula von der Leyen – NICK GAMMON/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • India en de EU willen de afronding van hun vrijhandelsovereenkomst versnellen.
  • Beide partijen zijn het eens over de diversificatie van kritieke toeleveringsketens in sectoren zoals batterijen, farmaceutica, halfgeleiders, schone waterstof en defensie.
  • Belangrijke kwesties zoals bescherming van investeringen, geografische aanduidingen, tariefverlaging en markttoegang moeten worden aangepakt.

De Indiase premier Narendra Modi en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, hebben toegezegd nog dit jaar de laatste hand te leggen aan een vrijhandelsovereenkomst tussen India en de EU. Deze aankondiging volgt op het tweedaagse bezoek van von der Leyen aan India, waar gesproken werd over het versterken van de strategische banden te midden van de toenemende wereldwijde geopolitieke spanningen.

Von der Leyen benadrukte het gezamenlijke doel van diversificatie van kritieke toeleveringsketens en pleitte voor een ambitieuze overeenkomst die diverse sectoren omvat, zoals batterijen, farmaceutische producten, halfgeleiders, schone waterstof en defensie. De onderhandelingen over dit handelspact werden na een onderbreking van acht jaar in 2021 hervat, waarbij belangrijke kwesties zoals bescherming van investeringen en geografische aanduidingen aan de orde kwamen. De EU is momenteel de grootste handelspartner van India op het gebied van goederen, met een bilaterale handel die de afgelopen tien jaar met ongeveer 90 procent is gestegen tot 137,5 miljard dollar (132,45 miljard euro) in het fiscale jaar 2023/24.

Voordelen van samenwerking

Von der Leyen beklemtoonde het potentieel voor versterkte samenwerking tussen India en de EU in een periode van wereldwijde onzekerheid. Beide leiders kwamen overeen om de afronding van de vrijhandelsovereenkomst te versnellen, en erkenden de gedeelde voordelen van samenwerking ten opzichte van isolationisme en invloedssferen. Von der Leyen is van mening dat dit hernieuwde partnerschap een kans is voor zowel Europa als India om hun relatie opnieuw vorm te geven in een snel veranderend mondiaal landschap.

Verschillende standpunten

Eerdere onderhandelingen liepen vast door de verschillende standpunten van beide partijen over tariefverlaging. De EU wilde de Indiase tarieven van meer dan 100 procent op geïmporteerde auto’s, whisky en wijn verlagen, terwijl India streefde naar een grotere markttoegang voor zijn farmaceutische en chemische producten binnen de EU. India wil ook lagere tarieven voor de export van textiel, kleding en leer en is tegen een voorgesteld EU-tarief van 20 procent tot 35 procent op koolstofrijke goederen vanaf 2026.

Wederzijdse toegiften essentieel voor succes vrijhandelsbesprekingen

Volgens deskundigen hangt het succes van de vrijhandelsbesprekingen af van de bereidheid van India om de tarieven op auto’s en andere producten aanzienlijk te verlagen, wat gevolgen kan hebben voor de binnenlandse industrie.

Tegelijkertijd zou de EU meer openheid moeten tonen voor Indiase producten en haar zorgen moeten wegnemen over gegevensbeveiliging en visumvereisten voor Indiase beroepsbeoefenaren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00