India eist meer transparantie van buitenlandse investeerders na Hindenburg-aanval op eigen Adani-groep

SEBI, de Indiase marktregulator, heeft nieuwe regels opgesteld voor buitenlandse investeerders. Dit deden ze nadat de gevreesde shortseller Hindenburg het Adani-conglomeraat beschuldigde van fraude en koersmanipulatie.

Wat voorafging: In januari publiceerde de shortseller Hindenburg een rapport over de Indiase bedrijvengroep Adani, actief in verschillende sectoren en goed voor een miljardenomzet. In het rapport werd Adani beschuldigd van boekhoudfraude, het gebruik van lege vennootschappen, manipulatie van de aandelenkoers en nog wat zaken. De beurskoers kelderde en Adani had heel wat werk om het vertrouwen te herstellen. De SEBI, de Securities and Exchange Board of India, opende een onderzoek dat na meerdere vragen om uitstel nog steeds loopt.

Transparantie

Nu komt de SEBI op de proppen met strengere transparantieregels voor buitenlandse investeerders die “een hoog risico” hebben. Investeerders die een groot percentage bezitten van een specifiek aandeel of een specifieke bedrijvengroep komen hiervoor in aanmerking. De marktregulator doet dit om mogelijke beïnvloeding van de aandelenkoersen te voorkomen. Dat schrijft de Financial Times.

  • Hiermee willen de autoriteiten een beter zicht krijgen op de omvang van het eigenaarschap, en de complexe onderliggende bedrijfsstructuren bloot te leggen. De aandelen zouden over lege vennootschappen verspreid kunnen worden, waardoor het onduidelijk wordt hoe groot het werkelijke, totale aandeel is.
    • Onder de Indiase wetgeving geldt er een MPS (Minimaal Openbaar Aandelenbezit) van 25 procent. Minstens een vierde van de aandelen moet dus op de markt beschikbaar zijn om transparantie en liquiditeit te garanderen.
    • Een malafide speler zou kunnen proberen om zijn belang in een bedrijf over verschillende (lege) vennootschappen te verspreiden, in de hoop zo onder de radar van de SEBI te blijven.
  • De nieuwe regels zijn een effect van het Hindenburg-rapport aan het adres van Adani. De groep, maar eveneens de grote baas Gautam Adani, werd beschuldigd van manipulatie van de aandelenkoers en het gebruik van lege vennootschappen en belastingparadijzen. Iets wat Adani overigens ontkende.

Wie komt in aanmerking?

De wetgeving is voornamelijk gericht op twee soorten marktactoren.

  • Enerzijds zijn er de investeerders die een groot belang hebben in een specifiek bedrijf of sector. 
  • Anderzijds zijn er spelers die zo’n groot kapitaal vertegenwoordigen, dat ze systematisch belangrijk zijn voor de markt.
  • Er bestaan uitzonderingen, onder andere voor exchange-traded funds (ETF’s) en bonafide investeringsbedrijven.

Grote kuis of overregulering?

De SEBI ging in gesprek met investeerders en banken om de nieuwe regels te toetsen. De bedoeling is om het onderzoek naar verdachte investeerders te vergemakkelijken. Wie niet aan de regels voldoet, kan zijn vergunning voor het bezitten van Indiase aandelen verliezen.

  • De nieuwe regels krijgen wel kritiek. Vanuit het advocatenkantoor Cyril Amarchand Mangaldas klinkt het dat “het transparantiebeleid niet in verhouding is met de noden van de markt”. Bovendien denken ze dat het juridisch niet waterdicht is en kan worden aangevochten.
  • Ook de vrees dat buitenlandse investeerders worden weggejaagd uit de Indiase markt bestaat. “Buitenlandse beleggers die 50 procent van hun Indiase vermogen onder beheer hebben in één bedrijf of bedrijfsgroep, of die meer dan Rs250 miljard ($3 miljard) hebben belegd in Indiase aandelen, moeten de identiteit bekendmaken van alle personen die zeggenschap hebben over of profiteren van het beleggingsvehikel”, schrijft de Financial Times.

Conclusie: met de nieuwe regels omtrent transparantie in de Indiase markt kan het twee kanten uitgaan. Ofwel wordt het vertrouwen van investeerders in de markt opgekrikt, ofwel zorgen de extra regels voor een houterige marktdynamiek.

(cv)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.