In welke sport verdienen de supersterren het meest in vergelijking met de gewone sterren?

Het tennis kent de grootste loonkloof tussen de absolute supersterren en de andere topspelers. Vooral in het mannentennis wordt een groot verschil opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, die in een dozijn sporttakken de inkomsten van de lijstaanvoerder vergeleek met het nummer tweeëndertig in de rangschikking.

Daarbij bleek dat Novak Djokovic, de Servische lijstaanvoerder in het internationale tennis, sinds het begin van dit jaar bijna 7,23 miljoen dollar inkomsten heeft verzameld. Op de tweeëndertigste plaats staat de Spanjaard Fernando Verdasco met 757.446 dollar inkomsten.

Uit de berekeningen van The Wall Street Journal blijkt dan ook dat Djokovic negenenhalf keer meer inkomsten verwerft dan Verdasco. In geen enkele andere sporttak kon een groter verschil worden opgetekend. “De cijfers van de Amerikaanse krant zijn echter geen verrassing,” merkt Julien Jégo, redacteur van de nieuwssite Slate.fr, op.

“Het tennis is immers een individuele sport die gedomineerd wordt door persoonlijke prestaties. Het salaris van de spelers is exclusief afhankelijk van de resultaten die tijdens de verschillende tornooien kunnen worden gerealiseerd. In collectieve sporten, zoals het basket of het voetbal, krijgen de spelers daarentegen een maandloon.”

“Hoewel ook in ploegsporten een duidelijk verschil in salaris kan worden opgetekend tussen de absolute vedettes en hun teamgenoten is de onderlinge loonkloof minder uitgesproken dan in individuele sporttakken,” merkt Julien Jégo nog op. “Bovendien hebben de individuele prestaties in een teamsport geen rechtstreekse impact op de financiële beloning.”

Jégo voegt er nog aan toe dat ook tussen de salarissen van mannelijke en vrouwelijke sporters een grote kloof blijft bestaan. Ook hier weer blijkt volgens hem het tennis een sprekend voorbeeld te zijn. Maria Sharapova, lijstaanvoerder in het vrouwentennis, verdiende sinds begin dit jaar een bedrag van ruim 4 miljoen dollar. Ook in het vrouwengolf wordt eenzelfde fenomeen gemeld. (mah)

Meer