In marge van G7-top probeert Zelensky nieuwe bondgenoten te sprokkelen

Het hele weekend staat de Japanse stad Hiroshima in het teken van de G7-top. Ook uitgenodigd is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, maar daar is niet iedereen even blij mee.

Waarom is dit belangrijk?

De G7 is een verzameling van zeven grote industriële landen: De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan. Ook de EU schuift vaak als achtste deelnemer mee aan tafel, waar gesproken wordt over de huidige situatie in de wereld, waaronder nu dus ook de oorlog in Oekraïne. Naast de G7-leiders en Europese toppolitici (Ursula von der Leyen en Charles Michel) zijn ook de staatsleiders van verschillende andere landen uitgenodigd, net als de topambtenaren van enkele VN-organisaties.

Op de agenda: De oorlog in Oekraïne wordt uiteraard een belangrijk speaking point, tot wrevel van sommigen.

  • In Hiroshima, de stad die in de as werd gelegd door de Amerikaanse kernbom Little Boy, zou de G7-top vooral in het teken moeten staan van de afbouw van nucleaire arsenalen. Dat aspect werd echter volledig overschaduwd door het bezoek van Zelensky. De oorlog in Oekraïne, en steun aan zijn land, werd plots het belangrijkste gesprekpunt aan tafel.
  • Dat leverde Zelensky ook heel wat op. Zo gaven de VS toe aan de druk vanuit Europa, om deel te nemen aan de training van Oekraïners voor de F-16-gevechtsvliegtuigen. Later ging de Amerikaans president Joe Biden ook overstag om de levering van vliegtuigen niet in de weg te staan.
  • Zondag haalde de Oekraïner een nieuwe slag thuis: de VS beloofden een nieuw militair steunpakket, al het 38e, ter waarde van 375 miljoen dollar. Daarin onder meer 50.000 artilleriegranaten, vier bruglegsystemen en meer dan honderd gepantserde ambulances.

In de coulissen: Ook de staatsleiders van Brazilië en India waren uitgenodigd, en kregen een tik op de vingers.

  • Zelensky confronteerde de Braziliaanse president Lula en de Indiase premier Nahindra Modi met hun nauwe banden met Rusland. Beide landen weigerden de sancties tegen Rusland te steunen.
  • Door Modi en Lula nu face-to-face te confronteren, hoopt Zelensky hen te overtuigen om de oorlog alsnog te veroordelen, en misschien wel overgaan tot het steunen van Oekraïne. Beide landen beschikken over een grote impact op de wereldeconomie, waarmee ze Rusland en diens bondgenoten verder in de put kunnen duwen. India speelt nu bijvoorbeeld nog een cruciale rol in de verdeling van Russische aardolie, die niet meer rechtstreeks naar landen van de Europese Unie of de G7 mag vloeien, aan de prijzen die Rusland wilt.
  • Daarnaast beschikken Brazilië en India over heel wat wapensystemen en munitie die Oekraïne goed kan gebruiken. Zo zit India in het proces om BM-21 Grad-raketsystemen uit te faseren; systemen die het Oekraïense leger nu al gebruikt. Daarnaast gebruikt het land veel toestellen die 155mm-artilleriegranaten afvuren; het kaliber dat Oekraïne in grote aantallen nodig heeft. Aan Braziliaanse kant zijn vooral de Leopard 1-tanks, M113-troepenverplaatsers en Gepard-luchtafweertanks interessant.

De essentie: Zelensky’s tournee moet zo niet enkel zorgen voor een extra gesprekje tussen bondgenoten; hij is ook op zoek naar nieuwe vrienden.

  • Vrijdag al zakte de president af naar het Soedische Riyadh, waar hij een bijeenkomst van de Arabische Liga bijwoonde. Veel landen rond de tafel weigerden zich nadrukkelijk uit te spreken tegen de Russische invasie, en gingen nadien al helemaal niet over tot wapenleveringen of het ondertekenen van de sancties tegen Rusland.
  • In gastland Saoedi-Arabië kent Zelensky wel een partner: het land fungeert regelmatig als bemiddelaar, onder meer als de vechtende partijen krijgsgevangenen uitwisselen. Naast het zoeken van bondgenoten, wil Zelensky vooral ook steun vinden voor zijn 10-puntenplan, het vredesplan waarmee de oorlog ten einde moet komen.
Meer