In het spoor van de coronapasjes: de discussie rond verplichte vaccins

Opvallend vanmorgen: een onomwonden pleidooi van Gwendolyn Rutten (Open Vld), voormalig voorzitter van de Vlaamse liberalen, om de vaccinatie verplicht te maken. 

  • “De tijd dat we het allemaal lief konden vragen, is voorbij. Nu moet het gewoon. Alleen een verplichting heeft een heel duidelijk effect”, zo stelt ze in De Standaard.
  • Het is een opvallende boodschap, aan liberale kant. Maar helemaal alleen staat ze niet: ook bij de MR waren er al openingen in die richting. De redenering is overigens bijzonder helder: liever die verplichting voor het vaccin, één keer een inenting dus, dan telkens allerlei regeltjes in de maatschappij waarbij we een coronapasje vragen om toegang te geven.
  • Die weg wordt eerder bewandeld door de socialistische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De school is steeds meer daar dat je “mensen die zich niet laten vaccineren absolute vrijheden mag ontzetten”, zo stelde de minister het. 
  • Dat leidde tot (alweer) een heel felle reactie van Bouchez. Die haalde naar zijn coalitiepartner uit, op Twitter. “De minister van Volksgezondheid zou opnieuw de fundamentele principes van een democratie moeten leren. Dergelijke uitspraken zijn beangstigend en gaan in tegen onze waarden. De vaccinatiegraad moet omhoog, in plaats van om het even wat te vertellen.”
  • Dat Rutten nu in het debat springt, is een interessant gegeven: het maakt dat het debat niet puur links-rechts wordt gevoerd. Want bij bijvoorbeeld de groenen is er een veel grotere huivering voor een verplicht vaccin: hun achterban staat veel kritischer tegenover een dergelijke ingreep van de overheid. 
  • De PS daarentegen heeft al onomwonden gepleit voor een verplichte spuit. “Als we het kunnen voor polio, waarom dan niet voor corona?”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20