Na de rush op Big Tech: is ‘moeder van alle zeepbellen’ in de maak?

Volgens de Bank of America dreigt de recordstormloop op technologieaandelen, gevoed door het soepele geldbeleid van de centrale banken, de ‘moeder van alle activabubbels’ te vormen.

Gestuwd door de rush op Big Tech-aandelen zagen aandelenfondsen vorige week 27,8 miljard dollar vers geld instromen. Sinds afgelopen maart is de wereldwijde marktkapitalisatie toegenomen met 50.000 miljard dollar, of 6,2 miljard dollar per uur, aldus Bank of America afgelopen vrijdag. Dit tempo ligt bijna tien keer hoger dan het tempo na de financiële crisis van 2008.

Deze ongekende stormloop van beleggers op zoek naar rendement, of het nu gaat om aandelen of bitcoin, is een rechtstreeks gevolg van het geld dat door de centrale banken in de markten wordt gepompt. Dat stuurt de rente naar recordlaagten. Zo heeft de Amerikaanse Federal Reserve in een recordtempo obligaties opgekocht en haar balans in minder dan een jaar tijd verdubbeld tot bijna 8.000 miljard dollar, zo meldt het agentschap Reuters. En in diezelfde periode is de beurswaarde van de vijf grootste technologieaandelen verdubbeld.

Vergelijking met de internetzeepbel

Als gevolg daarvan verwacht Bank of America een daling van meer dan 10 procent op de aandelenmarkten. Aandelen worden nu verhandeld tegen meer dan 22 keer de verwachte winst op twaalf maanden, het hoogste niveau sinds de internetzeepbel aan het eind van de jaren negentig.

De hoofdstrateeg van de bank, Michael Hartnett, vreest dan ook dat grotere stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse regering kunnen leiden tot hogere aandelenprijzen en inflatie, wat vervolgens zal leiden tot een beurscorrectie.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20