In Engeland is een moslim-babyboom aan de gang en politici zouden er best nota van nemen

In Groot-Brittannië is een moslim ‘babyboom’ aan de gang: het gaat om een grote groep binnen de jongere moslimbevolking die gelijktijdig kinderen krijgt. Volgens een rapport van de Muslim Council of Britain maken moslims amper 4,8% van de bevolking uit, maar zijn wel 8,1% van alle schoolgaande kinderen moslims. Britse moslims krijgen dus meer kinderen dan de rest van de bevolking. Het grootste verschil is merkbaar in de leeftijdscategorie 5 tot 15 jaar, die 21% van de moslimbevolking telt en slechts 13% van de algemene bevolking. Dan volgt de leeftijdscategorie 0 tot 4-jarigen, die 12% van de moslimbevolking uitmaakt, vergeleken met amper 6% van de totale bevolking.

Politici zouden er goed aan doen daar de nodige aandacht aan te schenken, want het gaat om een snel groeiende groep toekomstige kiezers. Kinderen die in 2014 dertien jaar of ouder waren zullen niet in mei van dit jaar, maar wel bij de volgende Britse verkiezingen stemgerechtigd zijn.

De allerkleinsten moeten nog jaren wachten vooraleer ze naar de stembus mogen trekken. Maar ondertussen worden hun ideeën grotendeels gevormd door hun ouders, wiens levens beïnvloed worden door de huidige debatten omtrent immigratie, identiteit en de link tussen de islam en extremisme.

Net als in de meeste Europese landen zijn moslims door de huidige machthebbers grotendeels genegeerd, ondanks hun snel groeiende aantallen.

De Muslim Council of Britain publiceerde het rapport om mythes omtrent de moslimbevolking in het land te ontkrachten. Uit recente peilingen bleek dat de doorsnee Brit denkt dat 20% van de bevolking moslim is, terwijl het in werkelijkheid om 5% gaat (vergeleken met 3% in 2001).

Het rapport laat optekenen dat hoewel moslims de snelst groeiende bevolkingsgroep van het VK vormen, ze alles behalve een homogeen blok vormen.

De studie bevestigt de cijfers die in augustus vorig jaar door het Office of National Statistics(ONS) werden vrijgegeven. Daaruit kon worden opgemaakt dat Mohammed nu de meest populaire jongensnaam is in Engeland en Wales.

Wie de klassementen bekeek kreeg eerst de indruk dat traditionele Engelse namen als Oliver, Jack en Harry het hadden gehaald. Maar een meer uitgebreide lezing maakte duidelijk dat het ONS de namen ‘Mohammed’, ‘Muhammed’ en ‘Mohammad’ als drie verschillende namen registreerde. Als je die samentelt werden er in 2013 ruim 7.445 Mohammeds geboren, een pak meer dan de 6.949 Olivers. 

In 2002 was Mohammed nog de 61ste meest populaire naam voor pasgeboren jongens in Engeland. Het aantal moslims in Engeland en Wales is sinds dan verdubbeld. 

Ook in Noorwegen en Israël was Mohammed of een variant daarop vorig jaar de populairste naam voor pasgeboren jongens

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20