In deze landen zijn Belgen weer welkom vanaf vandaag

We mogen opnieuw op reis. Sinds maandagochtend zijn de grenzen van ons land weer open. Maar we mogen nog niet in alle landen binnen. Een overzicht.

In Europa gaan zo goed als alle grenzen opnieuw open, nadat de Europese Commissie aan alle lidstaten had gevraagd om ‘met zo weinig mogelijk beperkingen’ te openen vanaf 15 juni. In sommige landen gelden er wel restricties.

In de buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg is alvast alles normaal. Daar kunt u zonder beperkingen naartoe. Frankrijk heropent maandag ook zijn horeca en winkels.

Formaliteiten

Ook in Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Polen, Zweden en IJsland moet u geen test afnemen of in quarantaine gaan, maar u moet in sommige regio’s wel enkele formaliteiten invullen. De juiste documenten vindt u op de website van Buitenlandse Zaken.

In een aantal landen wordt u gevraagd om 14 dagen in quarantaine te gaan als u het land binnenkomt. Dat is het geval in het Verenigd Koninkrijk en Estland. In Tsjechië en Oostenrijk kunt u kiezen tussen een test en quarantaine.

Buiten Europa

En dan zijn er nog een aantal landen waar we nog niet welkom zijn: Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije en Finland. Spanje zet zijn grenzen volgende week open en Denemarken pas op 31 augustus. Cyprus, Hongarije en Finland laten al enkele nationaliteiten toe, maar Belgen zijn daar niet bij.

Buiten Europa zijn we in de meeste landen nog niet welkom. Ook wordt het moeilijker om Europa buiten te geraken, want de buitengrenzen zijn nog niet open. Die zouden vanaf 1 juli weer gradueel opengaan.

Buitenlandse Zaken zet vanaf maandag vereenvoudigde reisadviezen online. Er komen groene, oranje en rode bolletjes bij elk land om te tonen of we er welkom zijn of niet. Die worden in realtime aangepast.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20