In China had Freddie Mercury geen Aids

De bioscoopfilm Bohemian Rhapsody, die het leven van rockster Freddie Mercury belicht, is nu ook in China uitgebracht. Maar alle verwijzingen naar de biseksualiteit van de zanger en zijn uiteindelijke ondergang aan aids bleken gecensureerd. De Chinese censuur schrapte uiteindelijk verschillende minuten uit de productie. Onder meer scènes van kussende mannen bleken geweerd. Datzelfde lot ondergingen ook alle verwijzingen naar homoseksualiteit.

De Chinese lancering van de film lokte op sociale media veel reacties uit. Daarbij bleek een grote tevredenheid dat Bohemian Rhapsody ook in China op de markt komt. Tegelijkertijd was er echter ook zware kritiek over de censuur.

Kruis

“In de Chinese versie bleken alle expliciete en impliciete verwijzingen naar de seksuele geaardheid van Freddy Mercury te zijn geschrapt,” aldus BBC News. “Dat geldt eveneens voor een cruciale scène, waarbij de zanger zijn geaardheid tegenover zijn toenmalige vriendin bekent. Ook een close-up van het kruis van Mercury tijdens een concert is in de Chinese versie verdwenen.”

“De Chinese censuur schrapte tevens alle interacties van de rockster met zijn mannelijke partner Jim Hutton. Verder ontbreekt nog de scène over de opnames van de videoclip voor de hitsingle I Want to Break Free. Daarvoor moesten Mercury en de andere leden van de rockgroep Queen zich in vrouwenkledij hullen.”

Op Chinese sociale media verschenen tienduizenden besprekingen van Bohemian Rhapsody. De meeste reacties waren positief. Op het Chinese berichtenplatform Weibo kreeg de film bij 80 procent van de recensies het maximum van vijf sterren. Er was echter ook opmerkelijke kritiek op de censuur. Sommigen betoogden daarbij dat de plot door de verwijderde scènes was gebroken.

Ongepast

Homoseksualiteit is in China al meer dan twintig jaar niet meer illegaal. Begin deze eeuw verwijderde ook de Chinese Vereniging voor Psychiatrie de geaardheid uit zijn classificatie van geestelijke stoornissen van het land. De censuur van de film werd echter algemeen verwacht.

De voorbije jaren lanceerde het land echter een campagne voor de eliminatie van content die volgens de overheid ongepast is. Expliciete verwijzingen naar homoseksuele relaties zijn volgens de Chinese regelgeving verboden. Content met een homoseksueel karakter wordt door de Chinese media vaak verwijderd of gecensureerd.

In februari kwam zware kritiek op de berichtgeving over de uitreiking van de Oscars door sommige Chinese media. Gebleken was dat het dankwoord van acteur Rami Malek, die in Bohemian Rhapsody het personage van Freddie Mercury vertolkt, was aangepast. Alle verwijzingen naar homoseksualiteit waren uit de speech weggehaald.

Dezelfde Chinese media hadden vorig jaar uit hun verslaggeving over het Eurovisie Songfestival ook alle regenboogvlaggen en tatoeages verwijderd. Begin dit jaar bleek tevens dat de Chinese streaming-service iQiyi beelden van mannen met oorbellen had bewerkt. De oorbellen waren onzichtbaar gemaakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20