Internetcensuur gaat in overdrive in China: zelfs de letter ‘N’ wordt verboden

Censuur op het internet is niet nieuw in China, maar nu gaat het land nog een stap verder. In de week dat beslist werd dat de president onbeperkt mag aanblijven, worden surfer nog meer de mond gesnoerd. Veel woorden en uitdrukkingen worden verbannen van de Chinese versie van Twitter. Verrassend genoeg maakt ook de letter ‘N’ deel uit van de lijst.

De censuur in China heeft een hoogtepunt bereikt. Nadat de Chinese Communistische Partij aankondigde de grondwet te willen hervormen om er zo voor te zorgen dat president Xi Jinping voor onbepaalde tijd aan de macht kan blijven, gaat het land nu nog een stapje verder. 

Censuur

De Chinese autoriteiten hebben een hele reeks aan schijnbaar onschuldige woorden geblokkeerd op de sociale netwerksite Weibo. Zo worden daar naast de voor de president beledigende termen “zelfbenoemde koning” en “Xi Zedong”, onder andere ook “niet mee eens”, “voor het leven” en “rechtvaardiging” gecensureerd. 

Maar ook Winnie The Pooh wordt in China gecensureerd. Het gele beertje wordt namelijk gebruikt in memes, die de president vergelijken met het Disneyfiguurtje.

Letter N

De letter N wordt namelijk gecensureerd. Niet omdat de president dat een lelijke letter vindt, maar de letter N wordt in China gebruikt om een aantal uit te drukken. Gebruikers zouden dus kunnen zoeken op ’n aantal ambtstermijnen’ om zo informatie op te zoeken over de macht van de president. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20