In België verdienen paralympische medaillewinnaars vier keer minder geld dan olympische medaillewinnaars

De Belgische atleten hebben op de Paralympics van Tokio al 13 medailles gewonnen, waaronder drie gouden.

Een paar weken na de Olympische Spelen is het de beurt aan de atleten met een beperking uit de hele wereld om te strijden voor een medaille op de Paralympische Spelen. De competitie vindt momenteel plaats in Tokio en duurt tot 5 september. Dit is een gelegenheid om te kijken hoeveel de atleten verdienen als ze een medaille winnen.

Net als het Olympisch Comité voorziet het Paralympisch Comité niet in financiële beloningen voor medaillewinnaars. Dit wordt aan de landen overgelaten. Zij zijn vrij om hun atleten al dan niet te betalen, en ook om het bedrag van de premies vast te stellen. En niet iedereen heeft hetzelfde beleid inzake het belonen van medaillewinnaars. Er kan ook een verschil zijn tussen de premies voor Olympische en Paralympische medaillewinnaars. Dit is met name het geval in België.

Vier keer minder goed betaald

In ons land krijgen de atleten die medailles winnen op de Paralympische Spelen een bonus van 15.000, 10.000 en 7.500 euro voor respectievelijk goud, zilver en brons. Deze bedragen zijn veel lager dan die voor de Belgische Olympische medaillewinnaars. België biedt 50.000 euro voor goud, 30.000 euro voor zilver en 20.000 euro voor brons.

Met andere woorden, een Belgische atleet die de hoogste onderscheiding heeft behaald bij de Paralympische Spelen ontvangt minder geld dan iemand die de bronzen medaille heeft gewonnen bij de Olympische Spelen. Belgische atleten met een beperking die medailles winnen, krijgen dus een premie die drie tot vier keer lager is dan die van Olympische medaillewinnaars.

Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door het feit dat de twee competities verschillende niveaus van populariteit hebben. De Paralympische Spelen trekken minder publiek dan de Olympische Spelen, ondanks het feit dat de wedstrijd al enkele jaren aan zichtbaarheid wint. Er zijn ook andere factoren in het spel. Sommige van de punten die zijn aangehaald om het verschil in salaris tussen dat van voetballer Kevin de Bruyne en dat van Nina Derwael, winnares van Olympisch goud in 2020, te verklaren, kunnen ook in dit geval relevant zijn.

Eerlijke beloningen elders

Ook moet worden opgemerkt dat het beleid van België ten aanzien van Paralympische medaillewinnaars niet hetzelfde is als in andere landen – wat des te schandaliger is. Sommige landen zijn in dit opzicht billijker en bieden dezelfde bonussen aan Olympische en Paralympische medaillewinnaars.

Dit is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk, waar een gouden medaille 65.000 euro oplevert, een zilveren 25.000 euro en een bronzen 15.000 euro. Hetzelfde geldt sinds 2018 voor de Verenigde Staten, waar Olympische en Paralympische gouden medaillewinnaars 32.000 euro ontvangen. De zilveren medaille levert de Amerikaanse atleten een premie van 19.000 euro op. De bronzen medaille geeft recht op een beloning van 13.000 euro.

De situatie in ons land zou binnenkort wel eens gewijzigd kunnen worden. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) wil de bonussen van Olympische en Paralympische atleten gelijkwaardig maken, zo meldt Belga.

“Er is geen reden waarom een zilveren medaille op de Paralympics drie keer minder waard zou moeten zijn dan een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Net zoals er geen reden is waarom de plaatsen vier tot en met acht bij de Olympische Spelen door de regering zouden moeten worden beloond en dezelfde ereplaatsen bij de Paralympische Spelen niet”, zei hij. (mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.