In 5.000 restaurants worden koks en kelners vervangen door robots

Koks en kelners worden vervangen door robots, want de snelle expansie van een Aziatische restaurantketen is onmogelijk als beroep moet worden gedaan op handenarbeid.

De grootste restaurantketen van Azië opent op 28 oktober een volledig geautomatiseerde vestiging in Beijing. Dat hebben de Chinese Haidilao International Holding Ltd en het Japanse Panasonic Corp. aangekondigd tijdens een persevenement. Beide bedrijven richten daartoe in Singapore een joint venture op, die start met een beginkapitaal van 20 miljoen dollar. Panasonic, dat ook met Tesla samenwerkt om batterijen te produceren, zal de technologische kant van het partnerschap verzorgen.

© Haidilao

Kosten verlagen, efficiëntie verhogen

In het nieuwe restaurant zullen robots de bestellingen opnemen en vers vlees en groenten bereiden die klanten dan in soepen kunnen mengen die aan tafel zijn bereid.

Volgens Haidilao moet de automatisering de kosten verlagen en de efficiëntie verhogen. Het bedrijf wil het concept snel uitbreiden tot 5.000 eetgelegenheden wereldwijd. Eerst is China aan de beurt, maar later volgt de rest van de wereld.

Nog volgens de Chinezen wordt het veel complexer deze plannen te realiseren indien beroep moet worden gedaan op handenarbeid. 

Bij ons totaal onbekend is Haidilao de eerste Aziatische restaurantketen met een beurswaarde van meer dan 10 miljard dollar. De zaken worden uitgebaat onder de naam ‘Hai Di Lao Hot Pot” Het bedrijf heeft 360 locaties wereldwijd, voornamelijk in Hong Kong, Singapore, Taiwan, Zuid-Korea en Japan. Er is ook een vestiging in Los Angeles.

Verouderde managementstijl

Stichter-voorzitter-miljardair Zhang Yong heeft zich steeds verbaasd over de verouderde managementstijl van horecabedrijven. Toen hij 24 jaar geleden zijn eerste zaak opende, maakt hij onmiddellijk werk van een doorgedreven automatisering. Hij kreeg daarbij steun van Alibaba’s Jack Ma, die hem zei Haidilao niet enkel als een restaurant te beschouwen, maar ook als een bedrijf dat actief is in productie en logistiek. “Vooraleer de maaltijd op tafel komt, zijn we een productiebedrijf. Daarna worden we een dienstenbedrijf”, zegt Yong.

© Haidilao

Een zoveelste hype of niet?

Velen zullen geneigd zijn de plannen van Haidialo af te doen als een zoveelste ‘hype’, maar toch lijkt (een vorm van) automatisering in de sector onafwendbaar, voor zover dat nog niet is gebeurd. McDonalds en andere Wendy’s schakelen steeds verder over op zelfbedieningskiosken, terwijl ook in Californië al hamburger-preparerende robots actief zijn. Onvermijdelijk dreigt deze evolutie opnieuw de discussie te doen losbarsten over de vervanging van restaurantpersoneel door machines

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20