IMF ziet lagere groei en hogere inflatie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie neerwaarts bij. Dat heeft vooral te maken met de afkoelende motor in China en de Verenigde Staten.

Gita Gopinath, die onlangs gepromoveerd is tot de nummer twee van het IMF, presenteerde de prognoses voor de laatste keer als hoofdeconome. Zij verwacht dat de wereldwijde groei dit jaar op 4,4 procent zal uitkomen, wat 0,5 punten lager is dan wat het IMF in oktober vorig jaar voorspelde. De twee reuzen van de wereldeconomie, de Verenigde Staten en China, verliezen vaart, stelt Gopinath vast.

De Amerikaanse groei komt omwille van drie redenen lager uit dan gedacht:

  • President Joe Biden krijgt zijn stimuluspakket Build Back Better maar niet door het parlement.
  • De Fed, de Amerikaanse centrale bank, bouwt haar stimulerend monetair beleid af.
  • De verstoringen van de toeleveringsketens blijven de bevoorrading van de economie parten spelen.

De Chinese groei hapert dan weer om twee redenen:

Hardnekkige inflatie

Het IMF verhoogt dan weer zijn verwachtingen voor de inflatie in de komende maanden. Zowel voor de VS, de eurozone als de opkomende economieën wordt gevreesd dat de opwaartse prijzendruk heviger zal zijn dan aanvankelijk gedacht.

Het Muntfonds verwacht wel een normalisering van de inflatie naarmate 2023 nadert. En nog een hoopgevende prognose: de groei van de wereldeconomie zou volgend jaar iets hoger uitkomen dan eerder gedacht, voorspellen de aangepaste IMF-modellen, en rond 3,8 procent moeten uitkomen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.