IMF ziet 4 donderwolken aan de horizon van de wereldeconomie

“Wanneer er te veel wolken aan de horizon zijn, is er maar een bliksemschicht nodig om de storm te ontketenen.” Dat zei IMF-voorzitter Christine Lagarde ter gelegenheid van het World Government Summit in Dubai. Het IMF verlaagde vorige maand al zijn globale groeiverwachting van 3,7% tot 3,5%.

Economische groei heeft zowat overal zijn plateau bereikt

De economische groei heeft zowat overal zijn plateau bereikt. In de rijke landen zou enkel het VK in 2019 nog een minieme groei laten optekenen in vergelijking met 2018.

Lagarde ziet nu 4 potentiële obstakels:

  1. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de twee grootste economieën ter wereld. De gevolgen van die handelsoorlog worden nu al duidelijk, aldus de IMF-topvrouw. “We hebben geen idee hoe dit zal aflopen. Wel zien we dat er al een effect is op de handel, het vertrouwen en de financiële markten. Lagarde vraagt overheden protectionisme te mijden.
  2. De versnellende Chinese groeivertraging. De Chinese economie krijgt wel degelijk klappen nu de binnenlandse vraag slabakt en de handelsoorlog met de Verenigde Staten wel degelijk zijn impact laat voelen. In het laatste kwartaal van 2018 liet het land zijn laagste groeipercentage in de voorbije 28 jaar optekenen.Dat is ook slecht nieuws voor de rest van de wereld, omdat het land de voorbije tien jaar op zijn eentje heeft getekend voor ruim een derde van de globale groei.
  3. De wereld heeft al zijn financieel kruit verschoten om de economie na de financiële crisis terug op de rails te krijgen. De globale schuldenberg bedraagt ondertussen 250.000 miljard dollar en is daarmee 60% groter dan in 2007. Wanneer zich een nieuw recessie aandient kunnen die schulden onmogelijk nog verder toenemen.

4. Onzekerheid rond de Brexit en de gevolgen van een mogelijk spill-over effect op de rest van de wereld. Maandag waakte bekend dat de Britse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar de grootste groeivertraging kende sinds 2012. De economie groeide met amper 0,2%, vergeleken met 0,6% een kwartaal eerder. De onzekerheid over de Brexit weegt op de investeringen in het VK, terwijl de globale groeivertraging de handel in het land benadeelt. Op jaarbasis liet de economische groei over het Kanaal een stijging van 1,4% opmeten, vergeleken met 1,8% een jaar eerder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20