Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

IMF ziet 4 donderwolken aan de horizon van de wereldeconomie

Logo Business AM
Economie

11/02/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

“Wanneer er te veel wolken aan de horizon zijn, is er maar een bliksemschicht nodig om de storm te ontketenen.” Dat zei IMF-voorzitter Christine Lagarde ter gelegenheid van het World Government Summit in Dubai. Het IMF verlaagde vorige maand al zijn globale groeiverwachting van 3,7% tot 3,5%.

Economische groei heeft zowat overal zijn plateau bereikt

De economische groei heeft zowat overal zijn plateau bereikt. In de rijke landen zou enkel het VK in 2019 nog een minieme groei laten optekenen in vergelijking met 2018.

Lagarde ziet nu 4 potentiële obstakels:

  1. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de twee grootste economieën ter wereld. De gevolgen van die handelsoorlog worden nu al duidelijk, aldus de IMF-topvrouw. “We hebben geen idee hoe dit zal aflopen. Wel zien we dat er al een effect is op de handel, het vertrouwen en de financiële markten. Lagarde vraagt overheden protectionisme te mijden.
  2. De versnellende Chinese groeivertraging. De Chinese economie krijgt wel degelijk klappen nu de binnenlandse vraag slabakt en de handelsoorlog met de Verenigde Staten wel degelijk zijn impact laat voelen. In het laatste kwartaal van 2018 liet het land zijn laagste groeipercentage in de voorbije 28 jaar optekenen.Dat is ook slecht nieuws voor de rest van de wereld, omdat het land de voorbije tien jaar op zijn eentje heeft getekend voor ruim een derde van de globale groei.
  3. De wereld heeft al zijn financieel kruit verschoten om de economie na de financiële crisis terug op de rails te krijgen. De globale schuldenberg bedraagt ondertussen 250.000 miljard dollar en is daarmee 60% groter dan in 2007. Wanneer zich een nieuw recessie aandient kunnen die schulden onmogelijk nog verder toenemen.

4. Onzekerheid rond de Brexit en de gevolgen van een mogelijk spill-over effect op de rest van de wereld. Maandag waakte bekend dat de Britse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar de grootste groeivertraging kende sinds 2012. De economie groeide met amper 0,2%, vergeleken met 0,6% een kwartaal eerder. De onzekerheid over de Brexit weegt op de investeringen in het VK, terwijl de globale groeivertraging de handel in het land benadeelt. Op jaarbasis liet de economische groei over het Kanaal een stijging van 1,4% opmeten, vergeleken met 1,8% een jaar eerder.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks