Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldwijde recessie kleiner zal uitvallen dan eerder gevreesd. De Belgische economie vermijdt volgens zijn prognoses een terugval met dubbele cijfers en zal in 2020 met 8,3 procent krimpen.
Dat het IMF minder pessimistisch is dan bij de vorige voorspellingen in juni, heeft volgens hoofdeconome Gita Gopinath verscheidene oorzaken:
- De economische klap in het tweede kwartaal, met veel Europese landen in lockdown, was in de grote geavanceerde economieën minder zwaar dan gevreesd.
- China keerde sneller dan verwacht terug naar economische groei.
- De eerste signalen uit het derde kwartaal wijzen op een sterker dan verwacht herstel.
Dat alles heeft tot gevolg dat wereldeconomie dit jaar met ‘slechts’ 4,4 procent zal krimpen in de nieuwe scenario’s, en niet met meer dan 5 procent zoals eerder gedacht. Al blijft de onzekerheid groot door de nieuwe corona-uitbraken, zegt Gopinath.
België en de eurozone
Voor België verwacht het IMF een krimp met 8,3 procent in 2020, gevolgd door 5,4 procent groei in 2021. Dat ligt in lijn met de meeste prognoses door Belgische economen.
Het rampscenario waarbij de Belgische economie meer dan 10 procent zou inboeten, lijkt daarmee vermeden. Maar een klap met ruim 8 procent blijft hoe dan ook historisch. Doorgaans kan de Belgische economie rekenen op een groei van 1 à 2 procent per jaar.
De prognoses voor België zijn bijna een kopie van die voor de eurozone. Ook voor de muntunie verwacht het IMF dit jaar een krimp met 8,3 procent. Daarbij lopen landen als Nederland (-5,4 procent in 2020) en Duitsland (-6 procent) beduidend minder averij op dan Frankrijk, waar een krimp met 9,8 procent verwacht wordt.
Voor de Verenigde Staten verwacht het IMF een terugval van 4,3 procent in 2020, wat bijna de helft kleiner is dan de Europese krimp.