NASA is er in geslaagd om zuurstof uit maanstenen te halen in een vacuüm ruimte. Dit is een doorbraak, want het betekent dat het proces ook op de maan gebruikt kan worden. Business AM sprak met ruimtevaartexpert Stijn Ilsen over wat dit betekent voor de toekomst.
Beluister hier het volledige interview met Stijn Ilsen:
De essentie: NASA heeft op aarde een proef uitgevoerd om in een vacuüm ruimte zuurstof uit maanstenen te halen. Dit zou de astronauten zelfvoorzienend maken. Men wil nu de proef herhalen op de maan. Een permanente basis is zo een stapje dichterbij.
- Ilsen: “Andere mogelijkheden om aan zuurstof te raken op de maan zijn vaak heel beperkt. Je kunt het halen uit water. Dat is veel moeilijker dan als je maanstenen kan gebruiken. Er zit geen waterstof in die stenen, maar dan kun je toch al een deel van het probleem oplossen. Maar het is geen vervanging voor het vinden van water.”
- “Nu hebben ze een werkend prototype dat ze kunnen testen op de maan zelf. Het plan is om zo’n machine, toch een paar honderd kilogram, te verplaatsen naar de maan met een lander. Dat zou gebeuren in de volgende twee jaar. Men gaat dan de experimenten op de maan herhalen, om te zien of je er daar evenveel zuurstof uit krijgt.”
Leven op de maan
- “Het zijn allemaal kleine experimenten die opbouwen naar verdere grotere missies met mensen op de maan en op Mars. Dit gaat er in ieder geval voor zorgen dat die plannen om mensen voor langere termijn op de maan te laten overleven, meer vorm krijgen, zegt Ilsen. “Mensen kunnen nu hun eigen zuurstof gaan produceren. Het is natuurlijk nog maar een experiment, maar het ziet er toch zeer goed uit. Ze kunnen dat verder uitbouwen.”
- “Na de Artemis 3-missie zullen er nog meerdere maanmissies volgen. Telkens gaat men langer proberen te blijven tot er uiteindelijk een continu bemande post is op de zuidpool van de maan. Dan kunnen we op de maan bemanningen hebben die zes maanden blijven, zoals op het internationaal ruimtestation. Die niet alleen eigen zuurstof maken, maar ook eigen eten. Allemaal om te oefenen om in de toekomst misschien naar Mars te raken. Die maanbasis zal pas voor 2030 of 2033 zijn.”