Illegaal downloaden van software straks niet meer strafbaar in Rusland

Rusland wil het illegaal downloaden van software mogelijk maken. In de dagen na de Russische invasie van Oekraïne, breidt de lijst van technologie- en mediabedrijven dat Rusland de rug toekeert zich uit. Om het verlies van deze bedrijven te compenseren wordt er nu gekeken naar online piraterij.

Een recent document (vertaald in het Engels), gepubliceerd door de in Moskou gevestigde krant Kommersant, bevestigt de vlucht naar piraterij. Het Kremlin overweegt het illegaal downloaden van software tot op zekere hoogte te decriminaliseren, om toegang te houden tot de producten van bedrijven als Microsoft en Apple. Op deze manier wil Rusland zijn “economie verdedigen” tegen de golf van sancties die tegen het land zijn ingesteld.

Het document draagt de titel: “Prioriteitenplan voor het waarborgen van de ontwikkeling van de Russische economie in de omstandigheden van externe sanctiedruk”. Hierin staan twee paragrafen gewijd aan het downloaden van software. Samen vermelden ze het annuleren van straffen voor het gebruik van software zonder licentie. Lokale bedrijven die gebruikmaken van westerse software moeten op deze manier enigszins geholpen worden.

Deze vrijstelling geldt echter alleen voor software van bedrijven die sancties opleggen aan Rusland, waaronder Google, Apple, Microsoft en Adobe. Piraterij wordt dus niet over de gehele breedte gelegaliseerd.

Softwarelicenties

Of de illegale downloads zin hebben, is maar de vraag. Veel hedendaagse software werkt enkel met de daarbijhorende licenties, die vaak alleen kunnen worden gekocht met Visa, Mastercard en Paypal. Juist deze services zijn geblokkeerd in Rusland, waardoor de piraterij eerder een symbolische daad is. Ook wordt veel software aangeboden in de vorm van abonnementen en de toegang tot dergelijke diensten is Rusland ontzegd. Deze sancties zijn onmogelijk om te omzeilen met piraterij.

Veel grote techbedrijven zijn sinds de Russische inval gestopt met zakendoen in Rusland. Het is voor de gemiddelde Rus nu haast onmogelijk om een Macbook, iPhone of Samsung-telefoon te kopen. Het gebruik van westerse software wordt ook steeds lastiger in het land. Poetin heeft deze sancties gekarakteriseerd als een “oorlogsdaad”.

De jongste beleidsmaatregel van het Kremlin is opvallend nieuws, aangezien Rusland van oudsher behoorlijk streng is geweest als het gaat om piraterij.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20