Bent u uw oude Ikea-kast beu? De Zweedse meubelreus lanceert over een maand een wereldwijd experiment om meubels terug te kopen en weer aan te bieden in de winkel.
Met de campagne springt Ikea op de trein van de circulaire economie. Er zijn wel al enkele lokale testen met tweedehandsverkopen, onder meer in België, en in thuisland Zweden komt er een volledige Ikea-tweedehandswinkel, maar deze operatie wordt op wereldschaal in 27 landen uitgevoerd, tussen 24 november en 3 december.
Tijdens de ‘Buy Back Friday’-campagne, een verwijzing naar Black Friday (27 november), ontvangen klanten een tegoedbon die tot 50 procent van de oorspronkelijke aankoopprijs kan bedragen. Als het teruggebrachte artikel in te slechte staat is voor doorverkoop, neemt Ikea de recyclage op zich. De praktische details worden later per land bekendgemaakt.
Tweedehandsruimtes
De test moet op termijn leiden tot een meer permanent systeem. Ikea is van plan om in elke winkel ruimtes te installeren die gewijd zijn aan de inzameling en doorverkoop van gebruikte meubels.
De Zweedse meubelreus wil daarmee de kritiek pareren dat zijn bedrijfsmodel van goedkope gestandaardiseerde producten die op enorme schaal verkocht worden, leidt tot overconsumptie en verspilling.
‘We willen klanten duurzame oplossingen bieden voor hun meubels die ze niet langer nodig hebben. Daarom onderzoeken we nieuwe bedrijfsmodellen om een commercieel leefbaar en schaalbaar aanbod te ontwikkelen op het gebied van hoe mensen dingen in huis halen, hoe ze zorg dragen voor hun bezit en hoe ze doorgeven wat ze niet langer nodig hebben’, zegt de Belg Stefan Vanoverbeke, die bij Ingka Group, de moederholding boven Ikea, verantwoordelijk is voor het project.
Ikea is goed voor ruim 500 verkooppunten, 217.000 personeelsleden en een jaaromzet van circa 40 miljard euro.