‘Ik heb nog steeds de leiding’; Trump bereidt zijn terugkeer op het politieke toneel voor

Donald Trump maakt zijn opwachting op 28 februari in Florida, op de donorconferentie CPAC (Conservative Political Action Conference). Dat wordt zijn eerste publieke optreden sinds hij het Witte Huis verliet. Volgens Axios zal hij ervoor zorgen dat zijn verschijning niet onopgemerkt voorbijgaat, aangezien rijke conservatieve donoren op het evenement de maat opnemen van potentiële presidentskandidaten. 

De toekomst van de Republikeinse partij was tot nog toe koffiedik kijken: Zou Donald Trump een comeback maken, of zou iemand anders zijn ideeën in de politieke arena brengen? Of zou het Trumpisme een stille dood sterven?

Dat laatste is volgens waarnemers de minst waarschijnlijke piste. Zijn vrijspraak in het tweede impeachmentproces maakt de weg vrij voor de verkiezingen van 2024. De samenkomst van zondag is waar potentiële presidentskandidaten de eerste fase van hun campagne op poten zetten, door rijke donors te charmeren opdat ze de campagnekas spekken. De steun van CPAC-leden is uitermate cruciaal om als Republikein het hoogste ambt te bekleden. Zondag zal dus een mijlpaal markeren voor de toekomst van de partij. 

‘Waarschijnlijke presidentskandidaat’

De doorgaans goed geïnformeerde nieuwswebsite Axios meldt op basis van bronnen dicht bij Trump, dat de ex-president van plan is om de boodschap de wereld in te sturen dat hij ‘de meest waarschijnlijke presidentskandidaat is voor 2024’. Zijn speech moet volgens ingewijden uitdrukken dat hij ‘misschien niet meer in het Witte Huis zit of geen Twitter meer heeft, maar nog steeds de leiding heeft’. 

Wraak is zijn voornaamste obsessie geworden, volgens de bronnen. Axios weet dat Trump zich deze week in zijn verblijf Mar-a-Lago voorbereidt om zijn volgende politieke zetten te plannen en om te beslissen welke pionnen naar voor worden geschoven in de tussentijdse parlementsverkiezingen van 2022. 

Dezelfde bronnen vertellen Axios dat de greep van de voormalige president over de Republikeinse Partij steviger is dan ooit en dat geen enkele kracht hem kan temperen.

Dat eerste lijkt wel enigszins te kloppen. De weinige Republikeinen die slecht hebben gesproken over Donald Trump sinds de presidentsverkiezingen afgelopen november – en zeker de senatoren die tegen hem stemden in het impeachmentproces – worden in hun respectievelijke staten tegengewerkt en belasterd door hun eigen partij.

75 miljoen dollar

En Trump komt zondag niet met lege handen. Zijn PAC ( politiek actiecomité, een vehikel om campagnefinanciering te bundelen) genaamd Save America zou een budget van 75 miljoen dollar hebben klaarstaan om loyalisten te steunen. Het zou ook over een database beschikken met tientallen miljoenen namen die bereid zijn om Trump te steunen. 

Naar alle verwachting zal de voormalige president zondag ook uitgebreid de tijd nemen om zijn gal te spuwen over het beleid van zijn opvolger, en te beargumenteren dat veel van de zaken waarvoor hij waarschuwde zijn uitgekomen.

Is Trump echt van plan om zich opnieuw kandidaat te stellen? Zoals de politicoloog Régis Dandoy zei: ‘De steun voor Donald Trump zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen (…) als hij wil terugkeren, zal hij zich kandidaat stellen voor de Republikeinse voorverkiezingen en hij is volledig in staat om te winnen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20