Tientallen anti-Trump Republikeinen willen nieuwe partij oprichten

120 mensen zijn afgelopen vrijdag per videoconferentie bijeengekomen. Onder hen waren veel Republikeinen, van wie sommigen werkten in de administraties van voormalige Republikeinse presidenten. Wat ze allemaal gemeen hadden was dat ze genoeg hadden van Trump. En de houding van de Republikeinse Partij ten opzichte van hem.

Vier van de bellers bevestigden de informatie aan Reuters. Onder hen was een van de mede-initiatiefnemers, Evan McMullin. Als de voormalige beleidsdirecteur van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, stelde hij zich kandidaat als onafhankelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016.

‘Grote delen van de Republikeinse Partij radicaliseren en bedreigen de Amerikaanse democratie’, zei hij. De partij moet zich opnieuw toespitsen op de waarheid, de rede en de stichtingsidealen of er moet iets nieuws komen.

Onder de 120 mensen die de bijeenkomst bijwoonden, waren enkele tientallen huidige leden van de Republikeinse Partij. Velen van hen werkten voor Donald Trump voordat ze hem verlieten. Anderen hebben gewerkt in de regeringen van voormalige Republikeinse presidenten als Ronald Reagan en George H.W. Bush.

Ani-trumpisme als gemene deler

Wat al deze mensen verenigt, is dat ze niet langer deel willen uitmaken van een partij die Donald Trump blijft steunen. Zijn onbewezen beschuldigingen van kiezersbedrog en zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari werden zeer slecht ontvangen.

Vooral omdat een meerderheid van de Republikeinen in het Congres – acht senatoren en 139 leden van het Huis van Afgevaardigden – stemde om de certificering van de verkiezing van Joe Biden te blokkeren. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Tijdens hun discussie bespraken de deelnemers de mogelijkheden om een conservatieve beweging te creëren zonder steun voor Trump. Het belangrijkste idee dat naar voren kwam was de oprichting van een nieuwe politieke partij, gebaseerd op ‘principieel conservatisme’. De ‘Integriteitspartij’ en de ‘Centrum-Rechtse Partij’ behoren tot de mogelijke namen.

Als de partij tot stand komt, is zij van plan aan verschillende verkiezingen deel te nemen, maar niet aan alle. Wanneer de partij niet mededingt, zal die zijn steun betuigen aan andere kandidaten, of dat nu Republikeinen, Onafhankelijken of zelfs Democraten zijn.

Volgens McMullin is 40 procent van de deelnemers voorstander van de oprichting van deze dissidente partij. Indien dit niet gebeurt, zou het andere idee zijn een “factie” te vormen die hetzij binnen, hetzij buiten de huidige Republikeinse Partij opereert. In dit geval zou deze beweging de ‘centrum-rechtse Republikeinen’ genoemd kunnen worden.

Het team achter Trump reageert

Het is duidelijk dat dit project niet in de smaak valt bij de volgelingen van Donald Trump. In een reactie noemde Jason Miller, de woordvoerder van de voormalige president, de mensen die het project promoten ‘losers die de Republikeinse Partij hebben verlaten door op Joe Biden te stemmen.’

Ook de Republikeinse partij is niet te spreken over de plannen die nu op tafel liggen, laat Reuters weten.

‘Als we elkaar blijven aanvallen en als we meningsverschillen hebben binnen onze partij, dan verliezen we 2022 (de verkiezing) uit het oog,’ zei Ronna McDaniel, voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité, vorige maand.

‘De enige manier om te winnen is door ons te verenigen’, voegde zij eraan toe. Meer dan een slogan: tussen de ezel en de olifant heeft nog nooit een partij bestaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20