Door een stroomtekort in IJsland heeft Landsvirkjun, het grootste nutsbedrijf van het eiland, de hoeveelheid stroom die het levert aan enkele industriële klanten, zoals aluminiumsmelterijen, datacentra en vismeelfabrieken, teruggeschroefd. Ook worden sinds gisteren nieuwe Bitcoin-miners geweerd. Dat berichten Cointelegraph en Bloomberg.
IJsland sluit stroom af voor nieuwe Bitcoin-miners
Waarom is dit belangrijk?
Omdat er veel goedkope, hernieuwbare energie te verkrijgen is, is IJsland al geruime tijd populair onder Bitcoin-miners. Een ander pluspunt is dat het er ook kouder is dan andere populaire plekken om te minen; zo hoeven grote faciliteiten minder te investeren in het koelen van apparatuur.Een vertegenwoordiger van het bedrijf meldde dat Landsvirkjun gedwongen was om Bitcoin-miners in het zuidwesten en verschillende industriële faciliteiten minder elektriciteit toe te bedelen vanwege een reeks problemen. Het ging onder meer om een complicatie in een elektriciteitscentrale, lage niveaus in het waterreservoir en moeilijkheden met het verkrijgen van energie van een externe leverancier.
Miners
Minder dan 1 procent van de elektriciteit van het land wordt opgewekt uit niet-hernieuwbare bronnen.
Miningbedrijven voelen zich al lang aangetrokken tot het eiland vanwege de overvloed aan geothermische energie op het eiland. Die wordt geoogst om een goedkope en overvloedige aanvoer van hernieuwbare energie te creëren.
Maar vanaf 7 december zullen voor een onbekende periode alle nieuwe aanvragen voor elektriciteit van miningactiviteiten worden afgewezen, volgens Landsvirkjun.
Al bijna tien jaar proberen miners de belofte van milieuvriendelijke Bitcoin-mining in IJsland waar te maken. In 2013 verhuisde Cloud Hashing 100 miners naar IJsland. In november van 2017 haalde het Oostenrijkse bedrijf HydroMiner GmbH ongeveer 2,8 miljoen dollar op bij zijn initial coin offering (ICO) om mining rigs direct bij IJslandse energiecentrales te installeren.
Het Canadese Hive Blockchain Technologies, Genesis Mining en Bitfury Holding zijn de drie belangrijkste Bitcoin-miningbedrijven die faciliteiten hebben geopend in IJsland.
Groene blockchain-initiatieven
De aluminiumsmelterijsector van het land is het hardst getroffen door de distributiestoring. De aluminiumprijzen stegen op 7 december met 1,1 procent als gevolg van het knelpunt in het aanbod dat ontstond door een recente stijging van de vraag en de huidige stroomcrisis.
In 2021 zijn groene blockchain-initiatieven wereldwijd in opkomst. Zo bogen vooraanstaande figuren op de COP26-conferentie in Glasgow, Schotland, zich over het vraagstuk van de energie-intensieve Bitcoin-mijnbouw. Op de conferentie vond de lancering van de GloCha United Citizens Organization (UCO) plaats, een nieuwe organisatie op het gebied van de strijd tegen klimaatverandering. De organisatie zal gebruik maken van blockchaintechnologie om de klimaatdoelstellingen te bevorderen.
(bzg)