IBM schrapt gezichtsherkenning in reactie op racismedebat

Het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM) zal geen software voor gezichtsherkenning of analyse meer aanbieden. Dat heeft de onderneming in een brief aan het Amerikaanse Congres gemeld. Arvind Krishna, topman van IBM, zegt daarbij op te roepen tot nieuwe inspanningen om gerechtigheid en raciale rechtvaardigheid na te streven.

‘IBM verzet zich tegen elk gebruik van technologie voor massale bewaking en raciale profilering,’ aldus Krishna. IBM heeft de timing van zijn beslissing om de ontwikkeling van gezichtsherkenning te beëindigen niet toegelicht. Maar Krishna benadrukt wel dat het voor het beleid nu het moment is om over de problematiek een nationale dialoog te beginnen.

Volgens hem moet men zich de vraag stellen of politiediensten de technologie voor gezichtsherkenning mogen gebruiken. In ieder geval vindt Krishna dat heel duidelijk moet worden gemaakt in welke omstandigheden de technologie gebruikt kan worden.

Objectdetectie

‘IBM zal zich verzetten tegen elke toepassing – met inbegrip van technologie voor gezichtsherkenning die door andere leveranciers wordt aangeboden – die wordt ingezet voor massasurveillance, raciale profilering en de schendingen van fundamentele mensenrechten en vrijheden,’ beklemtoont Krishna. ‘Technologie kan de transparantie vergroten en de politie helpen gemeenschappen te beschermen, maar mag discriminatie of racistisch onrecht niet bevorderen.’

Analisten meldden dat de divisie gezichtsherkenning van IBM geen significante inkomsten genereren. Het bedrijf zal de producten niet langer op de markt brengen, verkopen of bijwerken. Bestaande klanten zullen wel ondersteuning blijven krijgen. De visuele technologie van IBM zal in de toekomst louter toegespitst blijven op visuele objectdetectie, maar niet langer voor de identificatie van personen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20