Hyperloop vervoert u van Brussel naar Amsterdam binnen halfuur

De hyperloop wordt aanzien als het vervoersmiddel van de toekomst en ook Noord-Holland is daar van overtuigd. De provincie onderzoekt de mogelijkheid om trajecten aan te leggen tussen Amsterdam en steden als Duisburg, Düsseldorf of Brussel.

Een hyperloop kan snelheden halen tot wel 1.000 kilometer per uur. Met zo’n snelheid geraak je makkelijk binnen het halfuur van Amsterdam naar Brussel. Dat gebeurt dan via een luchtdrukbuis op zeer hoge snelheid. Het was Tesla-baas Elon Musk die het concept in 2012 introduceerde. Nu springen er nog bedrijven op die kar, sinds 2016 ook het Nederlandse Hardt Hyperloop.

Hardt onderzocht in opdracht van de provincie Noord-Holland welke rol de hyperloop zou kunnen spelen bij de groei van inwoners en bedrijven in en rond Amsterdam. Daarbij keken ze naar de effecten van snelle hyper-loopverbindingen vanaf Amsterdam op vijf routes: naar Groningen, Den Haag, Düsseldorf, Frankfurt en Parijs.

Pendelen

Uit de resultaten blijkt dat de komst van een hyperloop goed is voor de economie van de metropoolregio Amsterdam. Belangrijke economische gebieden zoals het Duitse Ruhrgebied zijn van deur-tot-deur binnen een uur te bereizen. Daarmee komen woon-werkafstanden in een heel ander perspectief te staan. De onderzoekers wijzen erop dat de hyperloop ook een prima alternatief kan zijn voor korte vluchten.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: ‘We weten dat mensen bereid zijn om voor hun werk van deur-tot-deur maximaal 1 uur te reizen. Met zo’n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen. Dat klinkt veelbelovend. Daarom gaan we overleggen met andere overheden en partijen om dit onderzoek verder te brengen.’

Testfase

Of die hyperloop er komt is helemaal niet zeker. Het product bevindt zich nog steeds in een testfase. Nergens ter wereld is er een hyperloop die ook werkelijk in gebruik is. Sommige critici zien de hyperloop als buitengewoon bedrog. Het is dus nog even afwachten of er een vervolgonderzoek komt met andere partijen of niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20