Hoe gaat een huurmoordenaar te werk?

Het leven van een huurmoordenaar is een pak minder glamoureus dan Hollywood en spionageromans ons wil doen geloven. Dat blijkt uit een analyse van een onderzoeksteam van het Center for Applied Criminology aan de Universiteit van Birmingham (V.K.).

Om een robotfoto samen te stellen van ‘een gemiddelde huurmoordenaar’ analyseerden ze enkele dozijnen contractuele moorden aan de hand van krantenartikels, rechtszaken en gerechtelijke ondervragingen.

Hun paper werd gepubliceerd in het Howard Journal of Criminal Justice. Dit zijn hun belangrijkste conclusies.

Wanneer, hoe, waarom en waar?

  • Huurmoordenaars zijn verrassend goedkoop. De duurste die de onderzoekers vonden kostte 100.000 pond (121.000 euro) en de goedkoopste slechtst 200 pond (242 euro). De gemiddelde prijs was 15.180 pond (18.385 euro).

  • Dinsdag is blijkbaar de populairste dag om te moorden, wellicht omdat er die dag gewoonlijk minder te doen is.

  • Het meest gebruikte moordwapen is een vuurwapen. Dit is een belangrijk studieresultaat aangezien het bezit van vuurwapens in het V.K. uiterst strikt gecontroleerd wordt. Van de 35 vermoorde mensen in de studie werden er 25 doodgeschoten. Drie slachtoffers werden neergestoken, vijf doodgeslagen en twee gewurgd.

  • De meest voorkomende redenen om een huurmoordenaar te contracteren blijken zakelijke rivaliteiten en fout gelopen zakendeals. Andere redenen waren: conflicten tussen bendes en criminele netwerken, huiselijke geschillen tussen scheidende koppels, misverstanden en eremoorden.

  • De huurmoordenaars die door de politie werden gevat, werkten op dat moment aan hun eerste contract.

  • Typische moordlocaties zijn geen casino’s of schuilplaatsen voor gangsters, maar eerder de buitenwijken, voor de huisdeur, op weg naar de supermarkt of gewoon op straat.

4 soorten huurmoordenaars. Of 5?

De onderzoekers maakten bovendien ook onderscheid tussen drie groepen huurmoordenaars:

  • De ‘Beginneling’ bereidt zijn (allereerste) moord vaak goed voor, maar slaagt er niet in deze vlot uit te voeren. Hij wordt gewoonlijk gevat aan de hand van forensisch bewijsmateriaal.

  • De ‘Amateur’ is een klungel en een idioot die een contractmoord aangaat uit geldnood of om door een persoonlijke crisis te raken.

  • De ‘Knecht’ heeft vaak toegang tot vuurwapens en criminele netwerken, maar maakt domme fouten en wordt gewoonlijk opgepakt door de lokale politie.

Deze drie types vertegenwoordigen het gros van de gevatte Britse huurmoordenaars. Daarnaast is er echter nog een vierde groep van ‘Meesters’ die verantwoordelijk zou zijn voor de succesvolle huurmoorden. De Meester verschijnt ergens, doodt met ijzige efficiëntie en vertrekt daarna onmiddellijk. Men kent ze niet, want het zijn geesten die meestal wegkomen met hun misdaden.

Tot slot speculeren de onderzoekers nog over een vijfde type: “Misschien zijn er huurmoordenaars die zo goed zijn in hun job dat het overlijden van hun slachtoffers door iedereen als een natuurlijke dood wordt opgevat.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20